Työtehot rannalta

Printterivalmistaja HP teki tutkimuksen, kuinka ihminen voisi viettää lomansa tehokkaimmin.

Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että viikko lomaa nostaa työtehoa yhtä paljon kuin kaksi viikkoa. Rantaloma parantaa työtehoa kolme kertaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin kaupunki- tai harrastusloma. Seikkailuloma on työtehokkuuden kannalta kahta edellistä parempi vaihtoehto. Sekään ei lisää tuottavuutta yhtä paljon kuin lojuminen rannalla.

HP:n tutkimuksen tieteellisestä tasosta ei ole tietoa, mutta tulokset ovat kiintoisia.

Jos ihminen aikoo päästä irti työarjen harmaudesta, yhden tai kahden viikon loma on liian lyhyt. Aivot eivät pääse vapaalle. Näin asiantuntijat väittävät.

Loman pituus ei ole kaiken a ja o. Lomailija hakee tieten tahtoen vaikeuksia kurkkimalla koko ajan älypuhelintaan ja vastailemalla työperäisiin viesteihin. Näin työasiat pysyvät kaikkine paineineen mielessä.

Monitoimikännykät ja kannettavat tietokoneet ovat lomailijalle väärin käytettyinä todella pirullinen keksintö. Ne koukuttavat ihmisparan seuraamaan työpaikan tapahtumia. Yksi ainoa työsähköposti voi sekoittaa koko loman.

Useimmat lomailijat sorkkivat taskun tai käsilaukun pohjalla inahtavaa tai tärisevää informaatiokeskuskustaan silkasta tottumuksesta. Vehje on kuin hieromasauva. Se saa posket hehkumaan ja silmät kiilumaan.

Postin auki klikkaaminen on refleksin- ja pakonomainen liike. Näpyttely on huono tapa siksi, että se voi häiritä muun perheen tai läheisten lomafiilistä. Intiimi suhde kännykkään on hyvin epäkohteliasta muita kohtaan.

Älypuhelimien ja muiden tietomasuunien yksi huippuominaisuus on off-painike. Lomalaisista löytyy onneksi sellaisiakin, jotka osaavat ja ennen kaikkea uskaltavat sulkea kännykkänsä vapaa-ajallaan. Valitettavasti heidän määränsä vähenee koko ajan.

Kuuma kesä vaikuttaa lomalaisiin eri tavalla. Yksi nauttii ja rentoutuu. Toinen sadattelee, kun voimat eivät riitä minkään tekemiseen.

Niin tai näin, tärkeintä on vapaa-aika. Mahdollisuus silkkaan joutilaisuuteen. Se, jos mikä, on luksusta.

Hulppeaa elämässä on, että tutkijatkin ajattelevat lomalaisia. Työuupumukseen ja masennukseen erikoistunut psykologi Sirkka Littowin mukaan lomien pätkiminen viikon tai parin jaksoiksi on erityisen ongelmallista - neljä viikkoa on vähimmäisaika lomalle (Taloussanomat 26.7.).

Työntekijä ei voi aina vaikuttaa lomapäiviensä ajankohtaan ja yhtämittaiseen kestoon. Kun ihmisiä pistettiin laman aikana kilometritehtaalle, monet työpaikkansa säilyttäneet joutuivat jakamaan lomansa uudella tavalla.

Tärkeää on, että lomasta muodostuisi aidosti loma eikä kauko-ohjattava työnjatke.

Ihmiset selittävät työkiihkoaan loma-aikana sillä, ettei firma tule toimeen ilman heitä. Lomalaisella on yhtä aikaa tärkeä, kunnianhimoinen ja korvaamaton olo.

Itsensä korvaamattomiksi tuntevia ihmisiä on paljon. Heitä on erityisen runsaasti hautausmailla.

On toimenkuvia, jotka ovat niin hektisiä, ettei kotona riitä aikaa ja voimia edes riitelylle. Useilla ihmisillä lomapäivät palavatkin parisuhdeongelmien ratkomisessa.

Mutta miksi antaa jatkuvalle riitelylle tilaa? Miksi pilata koko loma huutamisella ja syyttelemisellä?

Eikö olisi viisautta antaa kummallekin puolisolle omaa lomaa? Viikko, kaksi, kolme, jopa ylikin erillään olemista toisi kummasti potkua parisuhteeseen.

Kaatuuko oman loman salliminen ja ehdottaminen mustasukkaisuuteen?

Vai onko kyse siitä, ettei tämäntyyppiseen ajattelutapaan ole totuttu?

Työelämä ajaa useimmat ihmiset maitohapoille jossakin vaiheessa. Loma on uurastuksen vastapaino. Se on laatuaikaa ja poikkeuksellinen ajanjakso. Loma on myös tahto- ja taitolaji.

Joutilaisuuden syvintä olemusta lomalla kannattaa tavoitella. Toivottavasti mahdollisimman moni siinä onnistuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.