Työttömyys heiluttelee

Suomen puoluekenttä ei ole alkuunkaan niin pysähtyneessä tilassa kuin mitä hyvin usein annetaan ymmärtää. 2000-luvullakin muutokset ovat olleet merkittäviä. Vuoden 2003 ja 2007 eduskuntavaalien yksi seuraus oli, että SDP menetti hegemonia-asemansa ja hakee omaa identiteettiään.

Keskusta on noussut johtavaksi puolueeksi, mutta hävinnyt vuoden 2004 EU-vaalien jälkeen sarjanomaisesti vaaleja ollen nyt gallupeissa alle 20 prosentin kannatuksellaan kolmannella sijalla. Samaan aikaan kokoomus on kivunnut kolmossijalta mielipidemittausten ykköseksi.

Kun vielä muistaa perussuomalaisten äkkijyrkän nousun ja vihreiden lisääntyvän kannatuksen, puheet sementoituneesta puoluekentästä ja vähistä muutoksista ovat tyhjän päällä.

Yksilöllisyys, yrittäjyys, kansainvälistyminen ja ympäristökysymysten entistä vahvempi esiinnousu ovat noiden puoluemuutosten taustalla.

Monet ennustavat, että 7.6. pidettävissä EU-vaaleissa politiikan mannerlaattojen liike jatkuu. EU-vaaleista on jo muodostunut luonteeltaan yleispoliittinen voimainkoetus. EU-asiat, talouskriisi kaikkineen ja hallituspolitiikka muodostavat vaalien kärkiasiat. Nyt tuntuu siltä, että kaikki asiat ovat framilla. Se on varmaa, että EU-vaalit eivät ole puhtaasti vain EU-vaalit.

Puoluekartta on kesäkuun jälkeen joka tapauksessa uudessa asennossa muodostaen lähtölavan vuoden 2011 eduskuntavaaleille.

Ilmapiiri kiristyy Työttömyys ja työelämän dramaattiset tapahtumat heiluttavat ihmisten mielialoja yksittäisistä tekijöistä kaikkein voimakkaimmin. Työttömyys kasvaa joka puolella Eurooppaa - myös Suomessa - kovalla vauhdilla. Euroopassa työttömiä on 17 miljoonaa, kohta ylitetään 20 miljoonan raja. Nuorten työttömyys on jo nyt järkyttävissä mitoissa.

Paheneva talouskriisi eri muodoissaan heijastuu yleiseen yhteiskunnalliseen ilmapiiriin ja myös vaalitunnelmiin. John Monks - Euroopan työmarkkinapomoja - näyttää uskovan, että työelämässä palataan yhteenottojen aikaan.

- Ihmiset ovat käymässä epätoivoisemmiksi, kun Eurooppa on menossa kohti suurta epävarmuuden aikaa. Kalliit pankkien pelastuspaketit ja yritysjohtajien palkkiot suututtavat ihmisiä", on Monks todennut (HS 1.5.2009).

Työttömyys ja epävarmuus yhtäältä ja johtajien käsittämättömät palkkiot ja muut suuret erityisedut toisaalta ovat räjähdysherkkä yhdistelmä.

Valta omiin käsiin Työelämän ilmapiirin kiristymiseen ja massatyöttömyyteen saattaa kytkeytyä tällä kertaa myös uudenlaisia ilmiöitä katutasolla. Yhteiskuntarauha häiriintyy, ja alttius ottaa valta ja voima omiin käsiin näyttää kasvaneen Euroopassakin huolestuttavalla tavalla. Sehän ei kuulu sivistyneeseen, toinen toistaan kunnioittavaan elämänmenoon.

Tohtori Jaana Parviainen Tampereen yliopistosta puolestaan arvioi, että "suomalainen työelämä ja tätä kautta myös suomalainen yhteiskunta kriisiytyy jollain tavoin vuonna 2008 alkaneen laman myötä. Yhteiskuntajärjestys ja kansalaisten kuuliaisuus on rakentunut opiskelun ja ammatillisen osaamisen kautta syntyvään sosiaalisen nousun mahdollisuuteen" (Yhteiskuntapolitiikka 2/2009).

Jos tämä logiikka ei päde, ihmisten usko yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen horjuu. Parviaisen johtopäätös kertoo työelämän kipukohdista poliittisten muutosten taustalla.

Kentällä on liikettä Taloudellinen lama ja työttömyys jättävät varmuudella jälkensä Suomessakin poliittiseen ilmapiiriin ja poliittisiin voimasuhteisiin. Emme tiedä, kuinka pahaksi työttömyys äityy. Paikka paikoin se ylittää jo 20 prosenttia. Työttömyys passivoi kansalaisia, mutta toisaalta herättää myös aggressioita. Epävarmuus on työelämän päällä.

Yhteiskunnallinen tilanne synnyttää uusia liikkeitä. Kesäkuun 13. päivänä Helsingin Kulttuuritalolle on kutsuttu suurella Helsingin Sanomissa julkaistulla lehti-ilmoituksella "Vapaus valita toisin" -niminen avoin forum. Koollekutsujina näkyy olevan 250 lähinnä vasemmistolaista ja vihreää poliittista vaikuttajaa.

Tämä joukko ilmoittaa tunnuslauseekseen "Suomea tulee mielestämme kehittää pohjoismaisena hyvinvointivaltiona". Näin se protestoi viime vuosikymmenten suurta maailmanlaajuista virtausta globalisaatiota ja etenkin kansainvälistä markkinakapitalismia vastaan.

Joukko kiteyttää toiminta-ajatuksensa: "Muutosta ei tapahdu, jos me emme tee sitä yhdessä."

Voi olla, että tällaisia kansalaisliikkeitä syntyy talouslaman puristuksessa. Vaikka ei synnykään, ihmiset ottavat kantaa globalisaatioon äänestyskopissa kukin omasta elämäntilanteestaan käsin.

Yleensä vaikeat taloudelliset ajat ja työttömyys ovat kirvoittaneet katuliikehdintää, mellakointia ja väkivaltaisuuttakin. Muistissa ovat Suomen 1990-luvun alun tapahtumat, joita leimasivat vasemmiston ja eri eturyhmien organisoimat suuret mielenosoitukset - väkivallalta kylläkin vältyttiin.

Voimmepa Tohtori Parviainen pohtii Yhteispolitiikka-lehden kirjoituksessaan Barack Obaman voittoisan esimerkin innoittamana "Voimmepa"-politiikan syntymismahdollisuuksia Suomessa. Se oli vastakohta ja vaihtoehto pelkoon ja pelottelemiseen perustuvalle Bush-meiningille. "Yes we can" tuli Obaman iskulauseeksi. Kysymys oli ihmisten "voimaannuttamisesta".

Yhdysvalloissa muutospaine, johon liittyi myös ulkopolitiikan uudelleenarviointi, purkautui edelleen jatkuvan Obama-innostuksen muodossa. "Voimmepa"-liike tarkoittaa rakentavaa, toivonsekaista vaihtoehtoa rajulle mellakoinnille, kovasanaisille mielenosoituksille ja suoranaiselle väkivallalle. Se on vastaus voimattomuuden tunteille ja vaihtoehdottomuudelle.

Pinnan alla kytee monenlaisia protesti- ja muutospaineita. Voittoja kerää se, joka antaa tuoreita vastauksia toisiinsa kytkeytyneisiin uudentyyppisiin ongelmiin. Kesäkuun EU-vaalit antavat osviittaa siihen, jatkuvatko politiikan mannerlaattojen liikahdukset eduskuntavaaleissa 2011.

Globalisaation varjopuolet ovat panneet politiikan vedet poreilemaan. Työ, työttömyys ja työelämän koventuneet paineet muodostavat poliittista ilmapiiriä voimakkaimmin myllertävän tekijän.

Kirjoittaja on keskustalainen eduskunnan varapuhemies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.