Työturvaa myös osa-aikaisille

Suomalaisista palkansaajista 83 000 työskenteli viime vuonna nollatuntisopimuksella, jossa viikoittaista työaikaa ei ole selvästi määritelty. Moni heistä kaipaa lisätunteja ja työn ennustettavuutta.

Kansalaisaloite nollasopimusten kieltämiseksi ylitti kuluneella viikolla eduskuntakäsittelyn edellyttämän 50 000 allekirjoittajan rajan. Aloitteessa vaaditaan viikoittaiseen työaikaan säännöllisyyttä ja vähintään 18 työtunnin täyttymistä. Esimerkiksi opiskelijoilla säilyisi kuitenkin mahdollisuus lyhyempäänkin työaikaan työntekijän toiveesta.

Nollatuntisopimukset koskevat pääosin nuoria, ja työnantajat puolustavat niitä matalan kynnyksen väylänä työelämään. Pahimmillaan sopimuksiin liittyy kuitenkin heikossa asemassa olevien työntekijöiden hyväksikäyttöä.

Erityisesti vasemmistopuolueet ovat olleet kansalaisaloitteen takana. On mielenkiintoista nähdä, miten aloitteen käy, jos ja kun maata nousee johtamaan perusporvarihallitus. Vaalikonevastauksissa nykyisen eduskunnan enemmistö vielä kannatti lakimuutosta.

Porvarinäkökulmasta nollasopimusten kielto voisi kuitenkin nivoutua osaksi uudelleen elvytettävää yhteiskuntasopimusta. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly oli oikeassa vaatiessaan työajan pidennystä ensimmäisenä niille, jotka haluaisivat tehdä enemmän työtä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.