Työturvaa myös osa-aikaisille

Suomalaisista palkansaajista 83 000 työskenteli viime vuonna nollatuntisopimuksella, jossa viikoittaista työaikaa ei ole selvästi määritelty. Moni heistä kaipaa lisätunteja ja työn ennustettavuutta.

Kansalaisaloite nollasopimusten kieltämiseksi ylitti kuluneella viikolla eduskuntakäsittelyn edellyttämän 50 000 allekirjoittajan rajan. Aloitteessa vaaditaan viikoittaiseen työaikaan säännöllisyyttä ja vähintään 18 työtunnin täyttymistä. Esimerkiksi opiskelijoilla säilyisi kuitenkin mahdollisuus lyhyempäänkin työaikaan työntekijän toiveesta.

Nollatuntisopimukset koskevat pääosin nuoria, ja työnantajat puolustavat niitä matalan kynnyksen väylänä työelämään. Pahimmillaan sopimuksiin liittyy kuitenkin heikossa asemassa olevien työntekijöiden hyväksikäyttöä.

Erityisesti vasemmistopuolueet ovat olleet kansalaisaloitteen takana. On mielenkiintoista nähdä, miten aloitteen käy, jos ja kun maata nousee johtamaan perusporvarihallitus. Vaalikonevastauksissa nykyisen eduskunnan enemmistö vielä kannatti lakimuutosta.

Porvarinäkökulmasta nollasopimusten kielto voisi kuitenkin nivoutua osaksi uudelleen elvytettävää yhteiskuntasopimusta. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly oli oikeassa vaatiessaan työajan pidennystä ensimmäisenä niille, jotka haluaisivat tehdä enemmän työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Taidepetosjuttu ravistelee ortodoksikirkkoa

Anna kaekkes, vuan elä periks

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.