Työturvaa myös osa-aikaisille

Suomalaisista palkansaajista 83 000 työskenteli viime vuonna nollatuntisopimuksella, jossa viikoittaista työaikaa ei ole selvästi määritelty. Moni heistä kaipaa lisätunteja ja työn ennustettavuutta.

Kansalaisaloite nollasopimusten kieltämiseksi ylitti kuluneella viikolla eduskuntakäsittelyn edellyttämän 50 000 allekirjoittajan rajan. Aloitteessa vaaditaan viikoittaiseen työaikaan säännöllisyyttä ja vähintään 18 työtunnin täyttymistä. Esimerkiksi opiskelijoilla säilyisi kuitenkin mahdollisuus lyhyempäänkin työaikaan työntekijän toiveesta.

Nollatuntisopimukset koskevat pääosin nuoria, ja työnantajat puolustavat niitä matalan kynnyksen väylänä työelämään. Pahimmillaan sopimuksiin liittyy kuitenkin heikossa asemassa olevien työntekijöiden hyväksikäyttöä.

Erityisesti vasemmistopuolueet ovat olleet kansalaisaloitteen takana. On mielenkiintoista nähdä, miten aloitteen käy, jos ja kun maata nousee johtamaan perusporvarihallitus. Vaalikonevastauksissa nykyisen eduskunnan enemmistö vielä kannatti lakimuutosta.

Porvarinäkökulmasta nollasopimusten kielto voisi kuitenkin nivoutua osaksi uudelleen elvytettävää yhteiskuntasopimusta. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly oli oikeassa vaatiessaan työajan pidennystä ensimmäisenä niille, jotka haluaisivat tehdä enemmän työtä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Sipilän odotettu ratkaisu lisää paineita sinipunaan

Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Lukeminen kannattaa aina

Warren ja Warren päästöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.