Työura jatkuu, kun työtä riittää

Matti Vanhasen toinen hallitus on asettanut tavoitteeksi, että suomalaiset olisivat vuoteen 2025 mennessä mukana työelämässä noin kolme vuotta pitempään kuin nyt. Tilastokeskus kertoi viime viikolla, että keskimääräinen eläkeikä on noussut viime vuonna jo liki 60 vuoteen. Neljännesvuosisadan päästä työstä jäätäisiin näin ollen keskimäärin 63 vuoden iässä eli samassa, mikä on virallinen eläkeikä tälläkin hetkellä.

Keinoja työurien jatkamiseen on haettu kovan julkisen kohun saattelemana kahdessa eri työryhmässä, jotka molemmat saivat työnsä päätökseen maanantaina ja esittelivät niitä illan suussa maan hallitukselle.

Työelämän parannuksia pohtineessa Jukka Ahtelan ryhmässä työnantajien ja -tekijäin edustajat olivat löytäneet yhteisen näkemyksen itse asiassa jo viime viikolla, mutta halusivat pitää kansakunnan jännityksessä vielä viikonlopun yli. Sen sijaan Jukka Rantalan johtamassa toisessa ryhmässä työmarkkinaosapuolet jatkoivat kiistelyä eläkeputkesta ja sen tarpeellisuudesta tuloksetta loppuun saakka.

Työntekijät haluavat säilyttää mahdollisuuden eläkeputkeen, kun taas työntekijät vaativat sen lopettamista. Viimeisen sanan sanominen jää tämän vuoksi hallituksen, vaikka työmarkkinajärjestöt ovat yleensä pitäneet sitä vihoviimeisenä vaihtoehtona.

Työryhmien ehdotukset eivät kiristä olennaisesti eläkkeelle siirtymisen ehtoja. Osa-aikaeläke halutaan säilyttää. Varhennetulle vanhuuseläkkeelle voisi jäädä 62 vuoden iässä, jos eläkkeelle lähtevä on valmis tinkimään muutamia prosentteja eläkkeestään. Työttömyyseläkkeeseen olisivat oikeutettuja 60-vuotiaat työttömät, jotka ovat olleet töissä vähintään viisi vuotta viimeisen viidentoista vuoden aikana.

Kaikki keskeiset työntekijöitten ammatilliset keskusjärjestöt ovat sitä mieltä, että hallituksen tavoite 63 vuoden keskimääräisestä eläkeiästä toteutuu Rantalan ja Ahtelan työryhmien esittämin keinoin. Muutaman vuoden ajan työuria on yritetty saada jatkumaan yli 63-vuotiaille maksettavalla muutaman prosentin "lisäbonuksella". Talouselämän yleinen lama on rajoittanut tämän mahdollisuuden hyödyntämistä, kun yritykset ovat saneeranneet vanhoja työntekijöitä pois töistä taloudellisin perustein.

Hyvällä syyllä voi odottaa, että nousukauden alettua ja työvoiman tarpeen kasvaessa yleinen eläkeikä lähtee nousuun itsestään, ilman mitään suurempia temppuja. 63-vuotiaat eivät ole vielä missään nimessä vanhuksia tämän päivän Suomessa, jossa naisten keski-ikä on jo reilusti yli 80 ja miestenkin melkein 80 vuotta. Kohoava elintaso ja tehostuva terveydenhuolto ja terveysvalistus pitävät huolen, että suomalaisten keski-ikä vielä nousee tulevina vuosikymmeninä.

Suomen kansa ei ole tottunut vieroksumaan työtä, jos sen vain annetaan tehdä sitä. Julkisessa keskustelussa pitäisi myös varoa tekemästä eläkeläisistä syntipukkeja valtion- tai kansantalouden ahdinkoon. Eläkeläiset ovat tehneet sen, mitä heiltä on vaadittu yhteiseksi hyväksi - ja useimmat paljon sen ylikin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Osassa Suomea talvi uhkaa jäädä väliin

Hallitus pelaa jälleen nimitysrulettia

Maaseudun arvottomat talot?

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Liigan siirtorallia tulisi hillitä

Itärata kuuluu kolmen suurhankkeen joukkoon

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Maanpuolustus nojaa yhä yleiseen asevelvollisuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.