Työvoimapula uhkaa Pohjois-Savon menestystä

Tiistaina julkistettu syksyn pk-yritysbarometri näyttää aivan hurjia numeroita Pohjois-Savon teollisuudelle. Odotukset ovat hyvien aikojen lukemissa. Investointeja on luvassa ja väkeä on tarkoitus palkata lisää.

Teollisuusyritysten menestysodotuksille ei löydy mitään yksittäistä syytä, mikä on oikein hyvä merkki: maailmantalouden epävarmasta taloustilanteesta huolimatta maakunnan yritykset ovat laaja-alaisen osaamisensa ansiosta saaneet tilauksia niin paljon, että ne eivät voi enää siirtää investointeja, joita on lykätty epävarmuuden vuoksi.

Teollisuus voi lisäksi investoida luottavaisin mielin, sillä Pohjois-Savon ely-keskus lupaa rahaa. Kehittämisavustusta on mahdollista saada 10-35 prosenttia kuluvan ohjelmakauden aikana.

Loistavia näkymiä varjostaa työvoimapulan uhka, joka saattaa pahimmillaan estää suunniteltuja investointeja toteutumasta. Toki työvoimaa on mahdollista houkutella kotimaasta, mutta käytännössä uusiin tehtäviin on haettava ammattilaisia esimerkiksi Virosta, Slovakiasta ja Puolasta, joista maista on tähänkin saakka löytynyt savolaisyrityksiin työlle tekijöitä.

Yritysten vakava huoli työvoiman riittävyydestä on otettava huomioon Itä-Suomen maahanmuuttostrategiassa. Elinkeinoelämän järjestöt huomauttivatkin asiasta hienovaraisesti viime keväänä, kun strategiapaperi oli lausuntokierroksella.

Strategialuonnos lähti maahanmuuttajien ja etenkin pakolaisten tarpeista, mikä on tietysti kaunista ja arvokasta, mutta ei vastaa työllistäjien tarpeisiin. Maahanmuuttostrategian kärki ei voi myöskään olla esimerkiksi elinkeinoelämän kansainvälistyminen, koska työvoimapula koskee kaikenlaisia työtehtäviä. Sitä paitsi kansainvälistymistä edistävä osaamisperusteinen maahanmuutto koskee vain pientä joukkoa maakunnan yrityksistä.

Barometriin vastanneet yritysjohtajat kertovat, että ulkomaalaisten heikko suomen kielen taito on merkittävin ongelma. Se on haaste kotouttamisesta vastaaville.

Pk-yritysbarometrin ikävät luvut osuivat nyt kaupan kontolle. Investointeja ei ole tarkoitus tehdä ja henkilöstö todennäköisesti vähenee. Lukujen takana on Pohjois-Savon voimakkaasti kiristynyt kilpailutilanne, jonka uskotaan kiristyvän edelleen. Uusia neliöitä on rakennettu paljon ja lisää tulee.

Kaupan pelkäämä peikko ei kuitenkaan ole Kuopion Ikea, päinvastoin. Sen sijaan saman katon alle sijoittuva Ikano kymmenine pikkuliikkeineen on saanut monen kaupan aprikoimaan, josko pärjäämiselle jää enää edellytyksiä, kun asiakkaita jakaa niin moni yritys. Tyhjät tilat kuopiolaisissa kauppakeskuksissa tukevat barometrin viestiä.

Kaupan pelkoja ei pidä suurennella. Kyse on nimenomaan peloista, jotka eivät ole tulleet vielä todeksi. Kuka tietää, vaikka Ikano ja Ikea yhdessä vetävät niin paljon asiakkaita, että heistä riittää lattialiikenteen lisääjiä Kuopion keskustan kauppoihin ja muihin kauppakeskuksiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.