Tyhjät neliöt odottavat seuraavaa nousukautta

Suhdannevaihtelut ja kaupan kilpailutilanteen muutokset ovat luettavissa toimitilamarkkinoilta. Kun paikkakunnalle saapuu merkittäviä uusia tekijöitä, rakennetaan lisää neliöitä ja ehkä pitkään entisellään olevat markkinaosuudet liikkuvat.

Entiset toimijat vastaavat luonnollisesti haasteeseen ja markkinatalouden pelisääntöjen mukaisesti kuluttaja lopulta ratkaisee, ketkä ovat voittajia ketkä häviäjiä. Kaavoitusmonopolia käyttävä kunta halutessaan sääntelee kilpailua. Usein se myös niin tekee.

Kuopion kaupan rakentaminen oli erittäin säänneltyä 1990-luvun alkupuolelle saakka. Automarketteja ei ollut, ja kuopiolaiset tekivät ruokaostoksensa usein keskustassa. 20 vuodessa on tapahtunut paljon. Marketteja on keskustan etelä- ja pohjoispuolella. Entisistä keskustan suurista ruokakaupoista kolme lopetti kokonaan toimintansa.

Keskolla on lisäksi Tasavallankadulla tyhjä tontti, johon mahtuu Citymarket. Aika näyttää, milloin alueen rakentaminen tulee ajankohtaiseksi. Kivenheiton päähän Lidl avaa loppuvuodesta kolmannen toimipisteensä Kuopiossa.

Kolmisen vuotta sitten aloittanut Matkuksen ostoskeskus oli lähtökohtaisesti kokonaisuus, jonka vaikutus ulottui usealle kaupan alueelle. Paitsi että se toi kaupunkiin uusia liiketoimintakonsepteja, Matkus ruuvasi urheiluväline- ja vaatekaupan sekä Ikean myötä luonnollisesti suhdanneherkän huonekalukaupan kilpailua. Ja se näkyy.

Keskusta on pystynyt pitämään kohtuullisesti puolensa, vaikka merkittävistä toimijoista Sportia ja Top-Sport laittoivat lapun luukulle. Toriremontti kesti aivan liian kauan, ja toripysäköinnin yhteyteen torin alle niin sanottuun Apajaan rakennetuissa liiketiloissa on yhä runsaasti valinnanvaraa.

Kolmisopessa Kodin1 jäi Keskon saneerausluudan lakaisemaksi. Tiloihin siirtyy Tokmanniksi muuttuva Maxi-Makasiini sekä Keskon omat huonekaluketjut Asko ja Sotka. Tämä taas tietää tyhjää liiketilaa Kuopion huonekalukeskittymäksi aikoinaan suunniteltuun Kauppakeskus Canttiin.

Varsinainen murheenkryyni on Cantin kupeessa sijaitseva Kauppakeskus Herman.

Saastamoisen entisen vaneritehtaan paikalla oleva kauppapaikka ei ole Leväsen kaupunginosassa löytänyt rooliaan Hermannin runkoliikkeitä K-Rautaa ja Hongkongia lukuun ottamatta. Pienyrittäjät ovat tyytymättömiä ja yrittävät rimpuilla ulos pitkäaikaisista vuokrasopimuksistaan.

Huhujen mukaan Kuopiosta tiloja hakeva norjalainen urheiluvälinejätti XXL harkitsisi vakavasti sijoittumista Cantin ja Hermannin naapurista lähtevän Maxi-Makasiinin kiinteistöön. Jos näin käy, kulmakunnan kaupallinen vetovoima lisääntyy merkittävästi. Jos ei, eikä alueelle ole muita merkittäviä tulijoita, haasteita riittää.

Joka tapauksessa Kuopiossa on tällä hetkellä niin paljon tyhjillään olevaa valmista toimitilaa, että kynnys rakentaa uutta ennen kysynnän merkittävää käännettä on korkealla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.