Tyhjyyttä täynnä

Luvut eivät tulleet yllätyksenä, pitkin vuotta niistä on saanut jo viitteitä. Itä-Suomen läänin kolmen maakunnan viime vuoden yhteenlaskettu väkikato on tuskaisen suuri: yksitellen lukien 3 042 henkeä.

Yhden pienen kunnan verran poistui toisin sanoen muonavahvuudesta Pohjois- ja Etelä-Savosta sekä Pohjois-Karjalasta yhdessä vuodessa - kaksi pikkuautollista ihmisiä vuoden jokaisena päivänä. Siinä mennään eikä meinata.

Kun puhutaan itäisestä Suomesta ja Suomen itärajasta, ei pidä unohtaa Etelä-Karjalaa, Kymenlaaksoa, Kainuuta ja Itä-Lappia.

Kun Itä-Suomen läänin väestötappiolukuihin lisätään Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson menetykset, puhutaan jo yli 4 200 hengen häviöstä. Kainuun ja Itä-Lapin miinukset nostavat tappiot jo yli viiteen tuhanteen.

Itäsuomalaisten ei auta kadehtia Uuttamaata, jonka väkiluku nousi samaan aikaan yli 14 000:lla tai palkintopallin kakkossijalle hypännyttä Pirkanmaata, jonne plussaa tuli vuodessa yli 4 000 henkeä.

Sen sijaan meidän on kyllä yhä pontevammin ja äänekkäämmin kysyttävä, miten Suomen valtio suhtautuu itäisiin maakuntiinsa. Hyväksyykö se kaikessa rauhassa maan tärkeimmän raja-alueen tyhjentymisen, vai ryhtyykö se lopulta tositoimiin jo pitkään jatkuneen kielteisen kehityksen pysäyttämiseksi?

Venäjä, Venäjä, Venäjä. Siinä hallituksen kymenlaaksolaisen puolustusministerin Jyri Häkämiehen Washingtonissa mainitsemat Suomen tämän hetken kolme suurinta uhkaa. Väkilukutilastoja katsoessa tulee väistämättä mieleen, että ministeri Häkämies on ottanut strategiseksi oppi-isäkseen Venäjän keisarikunnan Napoleonin sotien aikaisen sotamarsalkan Kutuzovin, joka tuhosi mahtavan vastustajansa peräytymällä.

Miten pitkällä lännessä Suomen itärajan pitäisi olla, että maan hallitus ja koko poliittinen valtakoneisto olisi valmis puolustamaan sitä kaikin käytettävissään olevin keinoin ja tasapuolisesti maan eteläisten ja läntisten osien kanssa?

Pohjois-Savon väkiluku pieneni vuonna 2007 liki 650 hengellä. Suhteellisesti maakunta selvisi pienemmällä säikähdyksellä kuin eteläinen ja itäinen naapurinsa. Etelä-Savon yli 1 600 hengen vähennys on järkyttävä. Pohjois-Karjalan miinus lähentelee sekin 900:ää.

Savon yhdeksän seutukunnan joukossa oli vain yksi, jossa kirjattiin väestönkasvua vuonna 2007.

Tuo seutukunta oli Kuopio, jonka oma väkiluku kasvoi yli kolmella sadalla. Karttulassa tuli kolmisenkymmentä henkeä tappiota, mutta Maaningan ja Siilinjärven plussien avulla päästiin liki 500 hengen kokonaislisäykseen.

Kuopion kaupunki on asettanut jo vuosia tavoitteekseen kasvattaa väkilukuaan noin tuhannella vuodessa.

Uusia työpaikkoja on syntynytkin tuon verran, mutta jostain syystä väestö ei ole lisääntynyt samassa suhteessa. Väkilukutavoite on jäänyt noin kolmasosaan, joka on aivan riittämätön tulos.

Väkilukutilastoista nähdään, että tuhat uutta kuopiolaista olisi pelastanut koko Pohjois-Savon nollatulokselle. Pohjoissavolaisten putoaminen alle 250 000 asukkaan rajan on viemässä nyt maakunnalta yhden kansanedustajapaikan seuraavissa vaaleissa.

Jos poliittinen painoarvo on ollut rajallinen tähän saakka, niin ei se tulevaisuudessa ainakaan kasva - olipa hallituksessa omia ministereitä tai ei. Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa ei tarvitse enää pelätä kansanedustajien vähenemistä, koska heidän määränsä on jo minimissä, kuudessa.

Savon maakuntajohtajat, vaikutusvaltaiset poliitikot, talouselämän ja myös liike-elämän edustajat ovat vaatineet viime viikkoina Savon Sanomienkin sivuilla voimakkaita toimia Itä-Suomen hyväksi.

Maaherra Pirjo Ala-Kapee toi hänkin viime viikolla esille monia huomionarvoisia seikkoja. Yksi ajatus oli, että Itä-Suomen lääniin olisi mahdollista liittää myös Etelä-Karjala ja Kymenlaakso, jotka historiallisesti kuuluvat samaan itäiseen yhteyteen.

Pelkillä rajansiirroilla eivät Itä-Suomen asiat hoidu valitettavasti kuntoon. Tarvitaan selkeä kansallinen Itä Suomi -ohjelma ja vakaa poliittinen tahto sen toteuttamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.