UKK ei jätä kylmäksi

Pielaveden Lepikon torppaan syntyneen Urho Kekkosen maailmaan tulosta on kulunut tänään 110 vuotta ja kuolemastakin kohta neljännesvuosisata. Täysi-ikäisissäkin on jo paljon niitä, joilla ei ole omakohtaista tuntumaa maata lujalla otteella ja pitkään johtaneesta presidentistä.

Presidenttivuosinaan Kekkonen oli kansalaiskyselyissä ylivoimaisesti suosituin suomalainen. Toisaalta koko ajan oli myös niitä, jotka eivät voineet hyväksyä häntä henkilönä saati poliitikkona. Vahva mies herätti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan.

Taloudellisesti Kekkosen aika oli menestyksekäs. Sotien runtelema, köyhä ja vähäväkinen tasavalta kohosi parissa vuosikymmenessä maailman hyvinvointivaltioitten kärkijoukkoon. Runsasta yhteydenpitoa Neuvostoliiton korkeimpaan johtoon arvosteltiin "rähmällään oloksi Kremlin herrojen edessä". Presidenttikauden kohokohta, Helsingin Ety-kokous vuoden 1975 kesällä, todisti kuitenkin, miten Suomen puolueettomuuslinja nautti arvostusta kaikilla ilmansuunnilla.

UKK ei ole jättänyt kylmäksi kuoltuaankaan. Hänen poismenonsa jälkeen tuli esiin tutkijoita, jotka ottivat hyvinkin kriittisen kannan presidentin linjauksiin. Sen jälkeen on tullut taas uutta tutkimusta, joka on osoittanut, että Kekkonen toimi presidenttinä isänmaan parhaaksi niin hyvin kuin se hänen aikansa oloissa oli mahdollista. Ulkosuhteissaan Suomi jatkaa tänäänkin vakaasti Kekkosen linjalla, vaikka jotkut muuta väittävät.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.