UKK ei jätä kylmäksi

Pielaveden Lepikon torppaan syntyneen Urho Kekkosen maailmaan tulosta on kulunut tänään 110 vuotta ja kuolemastakin kohta neljännesvuosisata. Täysi-ikäisissäkin on jo paljon niitä, joilla ei ole omakohtaista tuntumaa maata lujalla otteella ja pitkään johtaneesta presidentistä.

Presidenttivuosinaan Kekkonen oli kansalaiskyselyissä ylivoimaisesti suosituin suomalainen. Toisaalta koko ajan oli myös niitä, jotka eivät voineet hyväksyä häntä henkilönä saati poliitikkona. Vahva mies herätti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan.

Taloudellisesti Kekkosen aika oli menestyksekäs. Sotien runtelema, köyhä ja vähäväkinen tasavalta kohosi parissa vuosikymmenessä maailman hyvinvointivaltioitten kärkijoukkoon. Runsasta yhteydenpitoa Neuvostoliiton korkeimpaan johtoon arvosteltiin "rähmällään oloksi Kremlin herrojen edessä". Presidenttikauden kohokohta, Helsingin Ety-kokous vuoden 1975 kesällä, todisti kuitenkin, miten Suomen puolueettomuuslinja nautti arvostusta kaikilla ilmansuunnilla.

UKK ei ole jättänyt kylmäksi kuoltuaankaan. Hänen poismenonsa jälkeen tuli esiin tutkijoita, jotka ottivat hyvinkin kriittisen kannan presidentin linjauksiin. Sen jälkeen on tullut taas uutta tutkimusta, joka on osoittanut, että Kekkonen toimi presidenttinä isänmaan parhaaksi niin hyvin kuin se hänen aikansa oloissa oli mahdollista. Ulkosuhteissaan Suomi jatkaa tänäänkin vakaasti Kekkosen linjalla, vaikka jotkut muuta väittävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.