UPM tähyää kauas

Suomen metsäteollisuuden viime vuosikymmenet ovat olleet jatkuvaa murroskautta, jolle ei näy tulevan loppua. Kolmen suuren metsäjätin Stora Enson, UPM:n ja Metsäliitto/M-realin saneeraustoimet ovat koetelleet rajusti useita paikkakuntia, kun koneita on pysäytetty ja tuotantoa vähennetty pysyvästi kotimaassa.

Alan tuorein järjestely tapahtui ulkomailla. UPM muuttui entistäkin kansainvälisemmäksi metsäyhtiöksi, kun se osti Metsä-Botnian ulos Etelä-Amerikkaan Uruguayn Fray Bentosiin rakennetusta selluloosatehtaasta ja vähensi samalla omistusosuuttaan niistä Suomen sellutehtaista, joita se on pyörittänyt yhdessä Metsä-Botnian kanssa.

Fray Bentosin selluloosatehtaan rakentaminen oli kivulloinen prosessi, joka saattoi koko Suomen maineen vaakalaudalle. Uruguayn valtio toki kiitteli suomalaisia miljardi-investoinnista, mutta naapurimaa Argentiina teki kaikkensa tehdashankkeen pysäyttämiseksi.

Koko kansainvälisen kohun ajan oli hyvin tiedossa, että valmistuessaan Fray Bentosin tehdas olisi erinomaisen tuottoisa omistajilleen. Uruguayn lämpimissä oloissa eukalyptusmetsistä voi korjata joka kymmenes vuosi täyden sadon, joka jalostetaan maailman uusimmalla ja tehokkaimmalla tekniikalla hienopaperin pohjana käytettäväksi selluloosaksi.

Metsäliitto-yhtymä kuittasi tämän viikon vaihtokaupoista 550 miljoonaa euroa, joilla lyhennetään erityisesti tappiokierteeseen juuttuneen M-realin velkoja. Metsäliittolaiset pitivät kauppaa hyvänä, mutta todellinen voittaja oli tällä kertaa kuitenkin UPM. Se sai liki kokonaan hallintaansa yhden maailman tuottoisimmista selluloosatehtaista, mikä varmentaa sen asemaa kansainvälisillä markkinoilla.

Sen sijaan metsäliittolaiset menettivät ikäänkuin parhaan syömähampaansa ja joutuvat nyt tulemaan toimeen kotimaisin eväin. Se ei ole helppoa, kuten jokainen voi päätellä siitä tahdista, jolla metsäyhtiöt ovat sulkeneet tehtaitaan kannattamattomina.

Kemiallisen metsäteollisuuden tulevaisuus on mitä ilmeisimmin muualla kuin Suomessa. Tähän tosiasiaan on ilmeisesti pikku hiljaa pakko totuttautua. Radikaaleinta linjaa vetää ilmeisesti UPM, joka keskittyy kotimaassa tuottamaan sellun ja paperin sijasta sähköä. Yhtiö on Olkiluodon ydinvoimaloiden pääomistaja, ja kolmannen reaktorin käynnistyminen nostaa sähköbisneksen aivan uusiin lukemiin.

Suomen kemiallisen metsäteollisuuden alasajo johtaa väistämättä siihen, että suomalaista puuta jää yhä enemmän hyödyntämättä, ellei mitään uutta keksitä. Valtakunnan metsäpolitiikkaa vaaditaan voimallisesti uudistettavaksi. Politiikallakin voi tietysti vaikuttaa metsien kasvuun. Tehometsätaloudella ei ole kuitenkaan merkitystä, jos maasta puuttuu yhtiöitä, jotka haluavat jalostaa edelleen kotimaista puuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.