USA lisää ydinvoimaa

Neuvostoliitolla oli Tshernobylinsä, Yhdysvalloilla Kolmen mailin saarensa. Nämä kaksi suurta atomivoimaloissa sattunutta onnettomuutta saivat koko maailman kammoksumaan vuosikymmeniksi ydinvoimaa.

Nyt nuo kahden, kolmen vuosikymmenen takaiset ihmiskunnan pelot ovat unohtumassa. Yhtäältä aika on tehnyt tehtävänsä ja toisaalta kehittyvä maailmantalous kaipaa kipeästi uutta sähköenergiaa. Ideologisesti on ydinvoiman markkinoimista helpottanut, että atomivoimalat eivät saastuta ilmakehää samalla tavalla kuin fossiilisia polttoaineita kuten kivihiiltä, ruskohiiltä tai öljyä käyttävät voimalaitokset.

Pieni Suomi on kulkenut Euroopassa tiennäyttäjänä. Venäjä, Kiina ja Intia ovat kertoneet viime aikoina erittäin suurista satsauksista uusiin ydinvoimaloihin. Nyt tähän seuraan on liittymässä myös Yhdysvallat, jossa presidentti Barack Obaman hallinto on luvannut taata kahden ydinvoimalan vaatimat viiden miljardin euron lainat.

Kolmen mailin saaren ydinturma sattui vuonna 1979. Tshernobyliin verrattuna sen seuraukset jäivät pienemmiksi, vaikka 16 000 ihmistä jouduttiinkin evakuoimaan tilapäisesti. Georgiaan rakennettavat kaksi "turvallista ja puhdasta" voimalaa ovat ensimmäiset onnettomuuden jälkeen. Obaman mukaan ne ovat välttämättömiä USA:n tulevan energiahuollon kannalta.

Vanhoja ydinvoimaloita on USA:ssa alun toistasataa, joten olennaisesta muutoksesta ei ole enää kyse. Koko maailmassa on rakenteilla tai vireillä peräti 56 uutta ydinvoimalaa. Pian niitä voi olla yksi, kaksi tai kolme enemmän, kun Suomi päättää uusista lupahakemuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.