USA lisää ydinvoimaa

Neuvostoliitolla oli Tshernobylinsä, Yhdysvalloilla Kolmen mailin saarensa. Nämä kaksi suurta atomivoimaloissa sattunutta onnettomuutta saivat koko maailman kammoksumaan vuosikymmeniksi ydinvoimaa.

Nyt nuo kahden, kolmen vuosikymmenen takaiset ihmiskunnan pelot ovat unohtumassa. Yhtäältä aika on tehnyt tehtävänsä ja toisaalta kehittyvä maailmantalous kaipaa kipeästi uutta sähköenergiaa. Ideologisesti on ydinvoiman markkinoimista helpottanut, että atomivoimalat eivät saastuta ilmakehää samalla tavalla kuin fossiilisia polttoaineita kuten kivihiiltä, ruskohiiltä tai öljyä käyttävät voimalaitokset.

Pieni Suomi on kulkenut Euroopassa tiennäyttäjänä. Venäjä, Kiina ja Intia ovat kertoneet viime aikoina erittäin suurista satsauksista uusiin ydinvoimaloihin. Nyt tähän seuraan on liittymässä myös Yhdysvallat, jossa presidentti Barack Obaman hallinto on luvannut taata kahden ydinvoimalan vaatimat viiden miljardin euron lainat.

Kolmen mailin saaren ydinturma sattui vuonna 1979. Tshernobyliin verrattuna sen seuraukset jäivät pienemmiksi, vaikka 16 000 ihmistä jouduttiinkin evakuoimaan tilapäisesti. Georgiaan rakennettavat kaksi "turvallista ja puhdasta" voimalaa ovat ensimmäiset onnettomuuden jälkeen. Obaman mukaan ne ovat välttämättömiä USA:n tulevan energiahuollon kannalta.

Vanhoja ydinvoimaloita on USA:ssa alun toistasataa, joten olennaisesta muutoksesta ei ole enää kyse. Koko maailmassa on rakenteilla tai vireillä peräti 56 uutta ydinvoimalaa. Pian niitä voi olla yksi, kaksi tai kolme enemmän, kun Suomi päättää uusista lupahakemuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.