USA:n tulevaisuus taas pienistä virheistä kiinni

Amerikkalaisen urheilusanonnan mukaan kisa ei ole päättynyt ennen kuin kansallislaulu lauletaan. Sama pätee vajaan viikon päästä käytäviin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Vielä viime viikolla näytti siltä, että demokraattien Hillary Clinton olisi tehnyt ratkaisevan eron seksiskandaaleissa ryvettyneeseen republikaanien Donald Trumpiin.

Taistelu on kaikkea muuta kuin ohi. FBI:n republikaanitaustainen johtaja James Comey ilmoitti perjantaina, että jo päättyneeksi luultu tutkinta Clintonin ulkoministeriajan sähköpostiviestittelystä avataan uudelleen. Julki tuodun tiedon mukaan Clintonin avustajan entistä miestä epäillään seksuaalisävytteisten viestien lähettelystä 15-vuotiaalle tytölle. Avustaja ja ex-mies ovat ilmeisesti käyttäneet samaa tietokonetta.

Uuden tutkinnan yhteys Clintonin omiin tekemisiin on jäänyt epäselväksi, mutta olennaista on, että mielikuvissa hänet liitetään jälleen arveluttaviin toimiin. Tutkinta ei tarkentune ennen vaaleja, joten Clintonin päälle jää epäilyksen varjo. Gallupien heilahdus taas Trumpin suuntaan osoittaa, että epämääräisetkin vihjaukset riittävät liikuttamaan epävarmoja äänestäjiä.

Ei pitäisi yllättää, että jotain skandaalintynkää ilmaantuu viime metreillä USA:n presidentinvaaleissa, jossa perinteisesti likimain kaikki keinot on sallittu. Jopa tässä vertailussa Trumpin ja Clintonin kamppailu on ollut historiallisen likainen.

Demokraatit syyttivät Comeyn mahdollisesti rikkoneen lakia, kun tämä on liittovaltion virkamiehenä vaikuttanut politiikkaan vaalien alla. On tuotu myös esiin, että Comey olisi pidättäytynyt tuomasta julki epäilyjä Trumpin vaalirahoituksen venäläisistä kytköksistä samaan lakiin nojaten.

Kokonaisuutena vaikutelmaksi jää, että koulutermein kympin oppilasta ja luokan häirikköä eivät taaskaan koske samat säännöt. Clinton kärsii avustajan ex-miehen seksiviesteistä samalla, kun toistakymmentä naista entinen Miss Suomi mukaan lukien on kertonut joutuneensa Trumpin itsensä kourimaksi. Politiikka ei ole aina reilua.

Ihannemaailmassa seksipaljastukset kuuluisivat tosi-tv:n ja muun roskaviihteen maailmaan, mutta USA:n vaaleissa likasankojen sisältöjen vertailu on ensiarvoista. Se saattaa hyvinkin ratkaista, kenestä tulee maailman mahtavimman asevallan ja kansantalouden johtaja.

Vaalien lopputulos on suuri tuntematon. Mielipidekyselyjen keskiarvon mukaan Clintonia kannattaisi yhä 48 prosenttia äänestäjistä ja Trumpia 43, mutta tutkimusten välinen hajonta on suurta. Vaa’ankieliosavaltiot ratkaisevat enemmän kuin koko maan prosenttiluvut.

Populismin lopullista kannatusta on vaikeaa ennakoida. Voiko Trump aktivoida äänestäjiä, jotka salaavat sympatiansa kuten perussuomalaiset Suomen vaaleissa? Kummanko ehdokkaan vastustus saa väkeä enemmän liikkeelle? Vastauksista näihin kysymyksiin riippuu Yhdysvaltojen ja koko maailman politiikan lähitulevaisuus.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Nais- ja reviirikiista?

Armottoman kova pottugate

Metsien omistusta uhkaa siirtyä paljon ulkomaille

Pääsiäisen rauha rikki Sri Lankassa

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.