USA:n vaalien tulosta mahdoton ennustaa

Presidentinvaalisirkus Yhdysvalloissa alkaa todenteolla tänään, kun Iowan osavaltion puolueaktiivit pääsevät äänestämään sekä demokraattien että republikaanien ehdokkaiksi pyrkivistä. Iowassa ei järjestetä kaikille avointa esivaalia, vaan äänestys tapahtuu suljetuissa vaalikokouksissa eri puolilla osavaltiota. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että vain murto-osa 2,9 miljoonasta osavaltion asukkaasta pääsee tässä vaiheessa vaikuttamaan.

Siitä huolimatta Iowan äänestyksillä on myös valtakunnallista merkitystä. Käytössä oleva valintatapa ei vähennä osavaltion äänivaltaa, kun ehdokkaista lopullisesti päätetään. Lisäksi hyvin menestyvät ehdokkaat saavat Iowasta vauhtia ensimmäisiin varsinaisiin esivaaleihin, jotka järjestetään ensi viikon tiistaina New Hampshiressa. Tappiota Iowassa joutuu ainakin selittelemään.

Pari päivää ennen vaalikokouksia tehdyn mielipidekyselyn mukaan demokraattien ehdokkaiksi pyrkivistä niskan päällä oli Barack Obama (32 prosenttia). Hillary Clinton ja John Edwards tulivat tasajalkaa seitsemisen prosenttiyksikköä Obaman perässä.

Republikaanien ykkönen oli komeetan lailla kilpaan noussut Mike Huckabee (32 prosenttia) ennen Mitt Romneyta (25 prosenttia) ja John McCainia (13 prosenttia).

Tilanne niin Iowassa kuin muuallakin kuitenkin elää koko ajan. Siitä kertoo se, että lähekkäinkin tehdyt mielipidekyselyt lyövät toisiaan korville. Kukaan ei tässä vaiheessa voi sanoa, ketkä ensi kesänä valitaan kahden pääpuolueen ehdokkaiksi. Kisaan saattaa vielä ilmoittautua myös vahvoja sitoutumattomia ehdokkaita, jotka sotkevat presidentin vaalin lopputulosta.

Nykyisen presidentin George W. Bushin kannatus on jo pitkään ollut alamaissa, mikä on ruokkinut arvioita, että marraskuussa valittava uusi presidentti olisi demokraatti. Irakin pitkittynyt sotaretki on syönyt republikaanien kannatusta, samoin levottomuudet rahamarkkinoilla, jotka ovat heijastuneet suoraan moniin kotitalouksiin.

Republikaanien ja ennen kaikkea Bushin peruskannattajien, konservatiivisten evankelisten kristittyjen poliittista voimaa ei kuitenkaan kannata aliarvioida. Olisiko yhdysvaltalaisten enemmistö valmis valitsemaan ensimmäistä kertaa presidentikseen naisen, jota oikeistokristittyjen äänitorvet mustaavat koko ajan mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla? Miten kävisi, jos demokraatit valitsisivat ehdokkaakseen värillisen Obaman?

Jo nyt alkavasta esivaalikierroksesta saattaa tulla ennätysmäisen tasainen. Piskuisen New Hampshiren tulosta on perinteisesti pidetty tärkeänä, mutta tällä kertaa ratkaisut voivat siirtyä helmikuun 5. päivään, jolloin esivaalit järjestetään samana päivänä yli kahdessakymmenessä Yhdysvaltain 50 osavaltiossa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.