Uhat monimuotoistuneet, osin moninkertaistuneet

Viime viikolla julkistetun valtioneuvoston sisäisen turvallisuuden strategian mukaan syrjäytyminen on Suomen keskeisin turvallisuushaaste. Laajetessaan ja monimuotoistuessaan se voi johtaa radikalisoitumiseen ja ääriliikkeiden nousuun. Myös toimintaympäristö kokonaisuudessaan on aiempaa monimutkaisempi. Siihen vaikuttavat yhä voimakkaammin maamme ulkopuoliset tekijät.

Raportissa annetaan 39 ehdotusta, joille ei ole kuitenkaan laskettu hintalappua. Joka tapauksessa strategisen turvallisuusajattelun vahvistamista kaivataan. Uhat eivät ole vain entistä mutkikkaampia, niitä on myös entistä enemmän. Strategia lähtee liikkeelle ennaltaehkäisystä ja sietokyvyn vahvistamisesta poikkeustilanteita varten. Tulipalojen estäminen tulee myös halvemmaksi kuin jatkuvasti syttyvien pesäkkeiden sammuttelu.

Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden ongelmat ja ratkaisut kulkevat monin tavoin käsi kädessä. Koulutuksesta, työstä ja yhteiskunnallisesta osallisuudesta tipahtaneilla on kasvanut riski muun muassa rikollisuuteen ja ääriajatteluun. Syrjäytyminen nakertaa yhteiskuntaa sisältä, mikä tekee sen haavoittuvaksi ulkopuolelta tuleville hyökkäyksille.

Kotoperäisten haasteiden ohessa on huolehdittava kasvavan maahanmuuttajaväestön kotoutumisesta. Strategiassa ennakoidaan, että ilmastopakolaisuus Euroopan suuntaan kasvaa. Maahantulon tulisi olla kaikissa oloissa hallittua. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan huoltosuhteen heiketessä ikääntymisen myötä. Humanitaarisessa maahanmuutossa hyvä nyrkkisääntö on, että Suomi antaa turvaa vainotuille mieluummin kuin vainoojille.

Venäjän vaikutus nähdään ulkoisen turvallisuuden rinnalla sisäisen haasteena. Konkreettisimpia ehdotuksia on poliisille ja rajavartiolaitokselle luotavat reservijoukot. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan tämä voisi toteutua niin, että osa Puolustusvoimien kertausharjoituksista suoritettaisiin poliisissa. Etenkin varttuneet ja kokeneet reserviläiset sopisivat poliisin täydennykseksi.

Strategiaan sisältyy valvonnan, tarkastusten ja poliisin näkyvyyden vahvistaminen itärajalla. Myös ”vihreiden miesten” teoreettiseen riskiin paras vastaus on ennaltaehkäisy. On minimoitava ulkovaltojen mielenkiinto ryhtyä kokeilemaan turvallisuutemme heikkoja kohtia. Poliisin näkyvyys lähettää tärkeän viestin niin mahdollisille terroristeille kuin tunnuksettomille joukoille.

Viikko sitten Helsinkiin perustettu EU- ja Nato-maiden yhteinen hybridiuhkien torjumisen osaamiskeskus vahvistaa pieneltä osaltaan Suomen turvallisuusasemaa. Presidentti Sauli Niinistö varoitti avajaisissa pelkoa lietsovasta ”alarmismista”, vaikka informaatiosotaa käydäänkin. Niinistön neuvo on hyvä pitää mielessä myös uhista puhuttaessa. Kansansivistys on parasta vastalääkettä niin valetiedolle kuin aatteellisille ylilyönneille. Suomi on maailman turvallisin maa jatkossakin, jos varaudumme viisaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.