Uhreja autettava

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'n mielestä ihmiskaupan uhreja ei edelleenkään tunnisteta Suomessa. Puutteita on viranomaisten toimintatavoissa ja lainsäädännössä mutta myös yleisessä tietoisuudessa. Suurin huolenaihe on, että seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja prostituutioon liittyvä ihmiskauppa jää tunnistamatta.

Biaudet ja ylitarkastaja Venla Roth vähemmistövaltuutetun toimistosta ihmettelevät, kuinka vähän uhrit ottavat virnanomaisiin yhteyttä. Suomessa erimuotoisia ihmiskaupan uhreja arvioidaan olevan vuosittain yhteensä satoja. Oikeudessa on puitu kuutta juttua, joista neljä liittyi seksuaalisen hyväksikäyttöön ja kaksi pakkotyöhön.

Vähemmistövaltuutetulla on täysi syy olla huolissaan ihmiskaupasta ja ihmetellä prostituution levinneisyyttä. Kumpaankin on kuitenkin hyvin vaikea päästä kiinni, koska tuomioistuimessa tuomion perusteeksi pitää olla näyttö. Biaudet tietää tämän hyvin. Prostituutio on valtaosin järjestäytyneen rikollisuuden hallussa. Jotta tuomio voitaisiin langettaa, pitää löytää parittaja.

Osa prostituoiduista tekee työtään vapaaehtoisesti, eli omasta halustaan. He eivät silloin syyllisty rikokseen. Tärkeää on, että yhteiskunta antaa heille apuaan. Huomattava osa maksullisen seksin myyjistä on ihmiskaupan uhreja ja heidän lähtökohtansa elämään ovat hyvin vaikeat. Osa on kokenut jo lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä.

Vähemmistövaltuutettu on oikeassa siinä, ettei ihmiskaupan uhreja välttämättä kyetä aina tunnistamaan. Voi myös kysyä, onko viranomaisilla kaikissa tapauksissa edes aitoa halua yrittää tunnistaa, onko kysymyksessä ihmiskaupan uhri. Tosin sanoen ihmisten asenteissa on paljon petraamisen varaa. Ihmiskaupan torjuminen on kansainvälistä yhteistyötä, ja Suomen on oltava siinä vahvasti mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.