Uhreja autettava

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'n mielestä ihmiskaupan uhreja ei edelleenkään tunnisteta Suomessa. Puutteita on viranomaisten toimintatavoissa ja lainsäädännössä mutta myös yleisessä tietoisuudessa. Suurin huolenaihe on, että seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja prostituutioon liittyvä ihmiskauppa jää tunnistamatta.

Biaudet ja ylitarkastaja Venla Roth vähemmistövaltuutetun toimistosta ihmettelevät, kuinka vähän uhrit ottavat virnanomaisiin yhteyttä. Suomessa erimuotoisia ihmiskaupan uhreja arvioidaan olevan vuosittain yhteensä satoja. Oikeudessa on puitu kuutta juttua, joista neljä liittyi seksuaalisen hyväksikäyttöön ja kaksi pakkotyöhön.

Vähemmistövaltuutetulla on täysi syy olla huolissaan ihmiskaupasta ja ihmetellä prostituution levinneisyyttä. Kumpaankin on kuitenkin hyvin vaikea päästä kiinni, koska tuomioistuimessa tuomion perusteeksi pitää olla näyttö. Biaudet tietää tämän hyvin. Prostituutio on valtaosin järjestäytyneen rikollisuuden hallussa. Jotta tuomio voitaisiin langettaa, pitää löytää parittaja.

Osa prostituoiduista tekee työtään vapaaehtoisesti, eli omasta halustaan. He eivät silloin syyllisty rikokseen. Tärkeää on, että yhteiskunta antaa heille apuaan. Huomattava osa maksullisen seksin myyjistä on ihmiskaupan uhreja ja heidän lähtökohtansa elämään ovat hyvin vaikeat. Osa on kokenut jo lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä.

Vähemmistövaltuutettu on oikeassa siinä, ettei ihmiskaupan uhreja välttämättä kyetä aina tunnistamaan. Voi myös kysyä, onko viranomaisilla kaikissa tapauksissa edes aitoa halua yrittää tunnistaa, onko kysymyksessä ihmiskaupan uhri. Tosin sanoen ihmisten asenteissa on paljon petraamisen varaa. Ihmiskaupan torjuminen on kansainvälistä yhteistyötä, ja Suomen on oltava siinä vahvasti mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Politiikassa on hyvä muistaa käytöstavat

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Kotitöitten lumo

Suomen niemen pesänjakajat

Itsenäisyyspäivänä on hyvä ammentaa oppia historiasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.