Uljaita ideoita

Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Jaakko Kekoni (kok.) avasi kiinnostavan kulttuurikeskustelun eilisessä Savon Sanomissa. Hänen mielestään ammattikorkeakoulun koko taideopetus voitaisiin koota yhteen paikkaan. Uusi osoite olisi Maria Jotunin puisto Kuopionlahdella.

Kekonin ajatukset osuvat ajankohtaan, jolloin Kuopion kaupunki päättää taidelukion paikasta. Vaihtoehtoina ovat entinen Niiralan koulu tai Musiikkikeskuksen alue.

Savonian rakennustoimikunta selvittää parhaillaan, kuinka taideopetuksen keskittäminen istuisi Musiikkikeskukseen. Tanssin, musiikin, muotoilun ja viestinnän koulutus on nyt hajallaan kuudessa eri toimipisteessä kaupungilla.

Tiloista joudutaan maksamaan vuokraa. Keskittämisellä alennettaisiin kustannuksia ja tehostettaisiin toimintaa, kun esimerkiksi esiintymislavoja voitaisiin nykyistä tehokkaammin hyödyntää. Monet taiteen haarat saman katon alla olisi toiminnallisesti ja imagollisesti hyvä yhdistelmä. Kokonaisuus muodostuisi nykyistä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi myös vieraileville asiantuntijoille. Näin Kekoni arvioi. Hän teki kampuksesta myös valtuustoaloitteen viime maanantaina.

Kekonin tavoitteena on kulttuurikampus, joka sijoittuisi nimenomaan Kuopionlahdelle. Hänen visionsa mukaan Kuopionlahti antaa mahdollisuuden toimivan kulttuurialueen rakentamiseen. Sinne voitaisiin siirtää muun muassa Viinijuhlien ja Rockcockin tapaiset massatapahtumat.

Vastaavan kokonaisuuden sijoittaminen Valkeisenlammen tuntumaan teatterin ja Niiralan koulun viereen ei onnistu. Tilaa lisärakentamiselle ei nimittäin ole yhtä paljon kuin Kuopionlahdella.

Kekonin visioissa on paljon hyvää. Ne antavat yhdenlaisen näkökulman kaupungin kulttuurikeskusteluun.

Kuopion matkailupalvelun hallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Mikko Mäntyniemi (kok.) on myös lähtenyt liikkeelle. Hän arvioi tämän päivän Savon Sanomissa, että Kuopionlahden alueelle voisi sijoittua taidelukion ja ammattikorkeakoulun yksiköiden lisäksi muun muassa kaupunginteatteri, kirjasto, uimahalli sekä hotelli ja 10 000-15 000 katsojaa vetävä messukeskus, jossa voitaisiin järjestää urheilu- ja kongressitilaisuuksia ja konsertteja.

Mitähän tuohon sanoisi? Ainakin sen, ettei Luoja kiellä suuria haaveilemasta. Mäntyniemen ideat ovat uljaita, mutta osittain epärealistisia. Kuopiossa on jo kirjasto, teatteri ja uimahalli. Miksi kaupunki tarvitsisi tuplaversiot?

Kuopiossa on vuosikymmenien aikana ideoitu luolastoja Puijolle ja lemmenlaivoja Kallavedelle. Ne olivat aikansa suuri puheenaihe, mutta eivät muuta. Mahtavatko uusimmat visiot kantaa edes kunnon parran pärinäksi? Niin epärealistisia ne ovat.

Urheilupaikkarakentaminen on ollut kuuma puheenaihe Kuopiossa. Nyt kriittisen keskustelun painopiste on kääntynyt kaupunginteatterin remonttiin. Talo olisi pitänyt saneerata jo ajat sitten, mutta kaupungin taloustilanne ei ole tätä mahdollistanut.

Teatterin korjaustöiden kustannusarvio on lihonut neljän vuoden takaisesta summasta noin 10 miljoonalla eurolla. Remontin hinta on nyt rapiat 27 miljoonaa. Osa kaupunginvaltuutetuista haluaa hilata hintaa alemmaksi.

Remonttihinnan painaminen alas ei noin vain onnistu, sillä esimerkiksi ilmastoinnin, putkistojen ja eri rakenteiden uusiminen on jo lain mukaan pakollista, jos teatteria ylipäätään aiotaan pyörittää. Rakennuskustannukset ovat mitä ovat, eivätkä muuksi muutu.

Kaupunginteatteri on koko maakunnan teatteri. Kun siihen liittyviä rahoitusratkaisuja etsitään, maksajien määrän kartoitus on oleellista.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Kuopion tulisi kantaa päävastuuta korjauskuluista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Hutiloinnin hinta

Liian hyviä neuvoja

Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.