Uljas tarina, nolo loppu

Koko maailma seurasi henkeään pidättäen yli kahden kuukauden ajan ainutlaatuista pelastusoperaatiota, jolla 33 chileläistä kaivosmiestä autettiin takaisin ihmisten ilmoille 700 metrin syvyydestä. Ihmisen mieli on hyvin kummallinen ja kahtiajakautunut: yhtäältä seuraa jopa sairaalloisen kiinnostuneena kaikenlaisten rikollisten julmimpiakin toimia, mutta janoaa samanaikaisesti myös ihmepelastuksia ja onnellisia päätöksiä tosielämän koettelemuksille.

Loukkuun jääneet kaivosmiehet ovat osoittautuneet pelottomaksi sankariainekseksi, joka on kestänyt mieleltään ja ruumiiltaan ilmeisen hyvin ainutlaatuisen ahdinkonsa. Myös maan päältä toimineet pelastajat ovat osoittaneet harvinaista tarmoa ja kekseliäisyyttä etsiessään keinoja, joilla kaivokseen jääneet saadaan ylös.

Chileläinen kaivosdraama on siis yksi meidän aikamme suurista sankaritaruista, josta riittää ammennettavaa, ihmeteltävää ja opiksi otettavaa vielä monelle sukupolvelle meidän jälkeemme. Vasta äärimmäisissä poikkeusoloissa paljastuu, miten sitkeästä aineesta ihmiset on loppujen lopuksi tehty. Normaaliarjessa se jää yleensä huomaamatta.

Sankaritaru olisi tarvinnut kuitenkin arvoisensa lopun. Nyt se päättyi nolosti, kun eri tiedotusvälineitten mammuttimainen lauma ryntäsi paikalle ja polki jalkoihinsa kaivosmiesten omaiset, jotka olivat sielu hellänä odottaneet päivästä toiseen vapautuksen suloista hetkeä. Toimittajat tekivät mielestään hyvän teon nälkäiselle yleisölleen, mutta särkivät satojen läheisten suurimman onnen hetken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Velvoite käyttää omaa harkintaa

Opiskelijavalinnoissa vakavia ongelmia

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.