Ulkoistettu portsari

Keskusrikospoliisi (KRP) tarjosi hiljattain 85-juhlapäivänsä kunniaksi päivitetyn katsauksen järjestäytyneen rikollisuuden lihomisesta Suomessa.

Yksi uusi suuntaus on rikollistaustaisten portsarien ilmestyminen monien ravintoloiden oville. Ilmiön laajuudesta ei ole tarkkaa kuvaa. Suurimmat ongelmat ovat Etelä-Suomessa.

Ravintolabisnes on rakennusteollisuuden ohella yksi merkittävimpiä harmaan talouden alueita. Järjestäytynyt rikollisuus pyrkii soluttautumaan hallitsemiensa portsarifirmojen kautta myös lainkuuliaisten ravintoloiden ovivahdiksi.

Ylen radiouutiset jututti keskiviikkona portsariteemasta ravintola-alan edunvalvontayhdistyksen MaRa:n varatoimitusjohtajaa Veli-Matti Aittoniemeä. Hän oli poliisin tiedoista "yllättynyt" ja "neuvoton".

Aittoniemi viskasi pallon järjestyksenvalvojia kouluttaville tahoille: "Jos järjestyksenvalvojakortteja hyväksyvä koneisto ei toimi, ravintoloiden keinot ovat vähissä", hän sanoi.

Aittoniemen sanoissa on vinha perä - ainakin osittain. Tuota "koneistoa" ei voi kuitenkaan kaikesta syyttää. Joku vastuu pitää olla ravintolallakin. Johtopäätöksiä pitää osata ja uskaltaa tehdä, jos portsari palvelee kahta herraa.

Pitää myös tiedostaa, että ravintolan omistajallakin voi olla tuhruiset jauhot pussissaan.

Ovimiespalvelu on ulkoistettu useimmissa ravintoloissa. Portsarifirmat ostavat ovia. Suositussa pubissa tai tanssiravintolassa sellainen on herkkupala.

Saaliinjaolla on myös järjestäytynyt rikollisuus. Se on ottanut KRP:n mukaan hoitoonsa ravintoloiden ovimiespalveluja, koska niiden yhteydessä on helppo kontrolloida erilaisia laittomia toimintoja. Rikollinen toiminta on paljolti huumekauppaa ja prostituutiota. Rikolliset ovat jakaneet ovimiespalvelut reviireihin.

Huumekaupan katsominen sormien läpi on yhä yleisempää. Maailman vanhimman ammatin harjoittajat ovat puolestaan purjehtineet kautta aikojen portsarien ohi baarijakkaralle bisneksen tekoon - tietenkin maksua vastaan. Jos maksaja on sutenööri, toiminta on rikollista.

Järjestäytynyt rikollisuus on pesinyt ravintolamaailmassa iät ajat. Ovimiespalvelut ovat rikollisessa logistisessa ketjussa yksi tärkeä osa. Rikollisesti toimiva ovimies voi virkansa puolesta tarkkailla ympäristöään, sallia laittomat teot ja välittää tärkeää tietoa hämäräpiireille.

Järjestäytynyt rikollisuus ei ole kiinnostunut nappikaupasta eli naulakkomaksuista. Ne rahat jäävät ovifirmoille.

Pohjoissavolainen yksityisen turvallisuusalan huippuosaaja sanoo, että portsarien työn valvonta on retuperällä. Suurella osalla ovimiehistä on järjestysmiehen natsat. Järjestysmieskoulutus kestää 32 tuntia.

Epämääräisten työntekijöiden kitkeminen alalta on työlästä. Räikeimmissä tapauksissa portsarilta palavat järjestysmiehen "jämät". Pykäliä kierretään silloin nimittämällä henkilö "sali-isännäksi" tai "vahtimestariksi". Itse työn sisältö on täsmälleen samaa kuin järjestysmiehen roolissa.

Hyvä portsari on oivallinen ihmistuntija. Työ on kuluttavaa. Ilta ja yö toisensa jälkeen ovat humalaisten pottuilun kuuntelua ja katselua. Homma vaati hyviä hermoja, huumorintajua ja katu-uskottavuutta.

Ovifirma maksaa portsareille 10-20 euron perustuntipalkkaa. Päälle tulevat olosuhdelisät. Asiakkaiden antamat tipit ovat vähentyneet - näin väitetään. Nuorisoravintoloissa tippikulttuuri on täysin tuntematon käsite.

Kun ravintoloitsijoiden edusmies itkee, ettei järjestysmieskortteja jakavan koneiston kontrolli pelaa, työnantajien olisi syytä katsoa peiliin. He ovat tehneet ulkoistamispäätöksen.

Portsarifirmoista tupsahtaa kuppilan oven poskeen Aatamia, Eevaa, Kainoa ja Vienoa... Onko jokainen heistä sovelias ravintolan kulttuuriin? Ei ole.

Ulkoistamisen myötä ravintola-alalle on syntynyt liiketoiminta, joka kantaa nimeä ovimiespalvelu. Järjestäytynyt rikollisuus yrittää nyt päästä tämän bisneksen johtajaksi. Se onnistuu, jos ravintola-ala ei ole varuillaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.