Ulkomaalaisasioista kuuma vaaliteema

Maahanmuuttoasioista voi nousta seuraavien eduskuntavaalien yksi merkittävä poliittinen teema. Ennusmerkkejä tästä on ollut ilmassa jo pitempään.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) ajaa maahamme ulkomaalaislain muutosta, joka toteutuessaan olisi sallivampi kuin EU-direktiivi. Tilanteen herkkyyttä kuvaa, että eduskunnassa olevaa lakiesitystä ovat muuttamassa suuret hallituspuolueet keskusta ja kokoomus.

Toisenlainen kärhämä velloo hallituspuolue vihreiden ja kuntavaaleissa "veret seisauttavan vaalivoiton" napanneiden Perussuomalaisten välillä. Vihreät naiset ovat suivaantuneet Perussuomalaisten helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Jussi Halla-ahon taannoisista blogeista. Vihreiden mielestä kirjoituksissa voi olla kyse ulkomaalaisvihasta. Vihreät ovat jättäneet asiasta tutkintapyynnön viranomaisille. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää tapausta poliittisena ajojahtina.

Poliisi, syyttäjä ja tuomioistuin saattavat ottaa Halla-ahon blogeihin kantaa myöhemmin. Se on kuitenkin varmaa, että vihreiden ja Perussuomalaisten välit ovat hyvin tulehtuneita. Soini ilmoitti eilisessä Savon Sanomissa, että vaaliliitot ovat hänen puolueensa ja vihreiden välillä utopiaa - ainakin seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Vaaleihin on vielä aikaa, siksi Soininkin olisi muistettava viisas slogan: Ei koskaan pidä sanoa ei koskaan.

Soinin on kuitenkin oltava tarkkana omien joukkojensa kanssa. Kriittisyys ja viha ovat kaksi eri asiaa. Tämä on hyvä muistaa.

Ulkomaalaisasiat noussevat joka tapauksessa yhdeksi vaaliteemaksi. Peruste tälle on muun muassa se, että 2-3 vuoden sisällä Suomessa eläköityy huomattava määrä suurten ikäluokkien kansalaisia. Suomi tarvitsee vierastyövoimaa ja sen saamiseksi maassamme pitää tehdä viisaita päätöksiä ja hallittua ulkomaalaispolitiikkaa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ministeri Thors ja hänen hengenheimolaisensa ottavat tiukasti yhteen hallitun ulkomaalaispolitiikan kannattajien kanssa. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että esimerkiksi vapaamielisen maahanmuuttopolitiikan kannattaja Ruotsi on tiukentamassa omia ulkomaalaislakejaan ja säännöstöjään. Länsinaapurimme niittää nyt sitä satoa, mitä se on vuosikaudet kylvänyt.

Suomen ei tarvitse käydä ruotsalaista pätsiä läpi. Tarvitsemme ammattitaitoisia ihmisiä myös ulkomailta, mutta ei mihin hintaan tahansa. Esimerkiksi perheiden yhdistämisperusteet on tutkittava huolellisesti ja luotava käytäntö, joka kestää kansainvälisen tarkastelun. Suomelle sopii hyvin Pohjoismaiden tiukkeneva linja ulkomaalaisasioissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.