Unelmia ja ohjelmia

Kansanedustajat valitaan eduskuntaan säätämään lakeja ja päättämään valtion budjetista. Nämä ovat kaksi jokaisen kansanedustajan ylivoimaisesti tärkeintä tehtävää. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän ylimääräistä, jota kansanedustajat voivat karsia mielensä mukaan.

Ei ole samantekevä asia, että Suomi on jaettu vaalipiireihin. Vaalipiirijako alleviivaa sitä, että kansanedustajat ovat omien alueidensa edustajia. Pohjois-Savosta huhtikuussa valittavat yhdeksän kansanedustajaa edustavat eduskunnassa pohjoissavolaisia ihmisiä ja huolehtivat oman maakuntansa eduista.

Mikä sitten on maakunnan etu?

Siitä ei ole yhtä näkemystä, käsitykset vaihtelevat. Demokraattiseen menoon kuuluu, että asioista ajatellaan eri tavalla ja sitä pidetään luonnollisena. Samalla tavalla ajattelevat voivat järjestäytyä puolueiksi, jotka vaaleissa tavoittelevat yhteiskunnallista valtaa.

Joskus eduskunnassa kuitenkin tulee tilanteita, jolloin jonkun vaalipiirin kaikki kansanedustajat ovat yli puoluerajojen samaa mieltä oman maakuntansa edusta. Sellaisissa tilanteissa osa kansanedustajista ajautuu ristiriitaan oman puolueensa ja eduskuntaryhmänsä kanssa.

Käsittääkseni kaikki Etelä-Savon kansanedustajat halusivat, että liikemies Toivo Sukari rakentaa Ideaparkkinsa Pieksämäelle. Asuntoministeri Jan Vapaavuorelle (kok.) se ei käynyt ja ympäristöministeriö piirsi ruksin maakuntakaavaan merkityn kauppapaikan yli.

Viime tiistaina eduskunta äänesti Vapaavuoren johdolla valmistellusta rakennus- ja maankäyttölain uudistuksesta, joka siirtää vielä enemmän valtaa kunnilta ja niiden muodostamalta maakunnalta ministeriöön, kun päätetään liikerakentamiseen tarkoitetuista paikoista.

Mitä tekivät eteläsavolaiset kansanedustajat?

Olli Nepponen (kok.) juuttui hissiin ja myöhästyi äänestyksestä. Lenita Toivakka (kok.) ja Heli Järvinen (vihr.) eivät muuten vain tulleet istuntosaliin äänestämään. Vastaan äänestivät Pauliina Viitamies (sd.), Jari Leppä (kesk.) ja Katri Komi (kesk.).

Nostan hattua Lepälle ja Komille, jotka uskalsivat hallituspuolueiden kansanedustajina äänestää hallituksen antamaa lakiesitystä vastaan. He asettivat maakunnan edun ryhmäkurin edelle.

Hissiin voi tietysti juuttua, mutta kannattaisiko kuitenkin huolehtia, että on ajoissa paikalla tärkeissä äänestyksissä.

Sitä en ymmärrä lainkaan, että kansanedustajat eivät tule ollenkaan äänestämään. Toivakka ja Järvinen eivät ilmeisesti osanneet lopulta päättää, mitä mieltä he asiasta ovat.

Puolueiden pitäisi nykyistä enemmän laatia vaalipiirikohtaisia vaaliohjelmia. Jokaisessa vaalipiirissä on omat erityiset ongelmansa ja asiansa, joiden ratkaisemisessa myös eduskunnalla on valtaa.

Paremman puutteessa menevät myös laajemmalle alueelle laadittavat ohjelmat. Sellaisia on huhtikuun vaalien alla tehty kaksi. Keskustan viisi piirijärjestöä julkisti jo tammikuun lopulla Yhteistyön Itä-Suomi -nimisen ohjelman. SDP sai oman Itä-Suomi tavoitteensa valmiiksi viikko sitten.

Kovin paljon uutta kummassakaan ohjelmassa ei ole. Tavoitteet ovat pitkälti samoja, joita itäisen Suomen maakunnissa on jo pitkään pyöritelty. Kun asialla on kaksi suurta eduskuntapuoluetta, olisi toivonut, että ohjelmissa olisi luvattu konkreettisesti asioita, joita luvataan hallituksessa viedä eteenpäin.

Sellaisiakin ohjelmista löytyy. Keskustan piirijärjestöjen mielestä Itä-Suomesta - tässä tapauksessa Pohjois- ja Etelä-Savosta sekä Pohjois-Karjalasta - pitäisi tehdä kokeilualue, jonne muuttamista tuetaan verohelpotuksin.

Aikovatko kolmesta vaalipiiristä eduskuntaan valittavat kansanedustajat ja mahdolliset keskustan itäsuomalaiset ministerit ihan oikeasti tavoitella tätä? Vai onko kyse vaalien alla ilmaan päästettävistä unelmista, joita ei vakavissaan tavoitella?

SDP:n ohjelmassa on epämääräinen vaatimus, jonka mukaan Itä-Suomen pitää olla valtiovallan erityisessä suojelussa ja sille on turvattava erillisrahoitus valtion budjetissa. Mihin tarkoitukseen rahaa on ajateltu? Miltä Itä-Suomea pitää suojella?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.