Unelmia ja todellisuutta

Suomen olympiakomiteassa ja isossa osassa sinivalkoisia kotikatsomoja Vancouverin olympialaisten avausviikonlopulta odotettiin kruunua kahden kisakonkarin pitkälle uralle.

Janne Ahonen ja Hannu Manninen palasivat sapattivuodeltaan jahtaamaan suurta unelmaa: puuttuvaa henkilökohtaista olympiamitalia. Kummallekaan ainakaan uran viidensien olympialaisten ensimmäinen mahdollisuus ei tuottanut täyttymystä.

Ahosella on viimeinen mahdollisuus edessään tulevana lauantaina Whistlerin suurmäessä ja Mannisella reilun viikon kuluttua torstaina.

Kahden lajissaan viime vuosituhannelta saakka maailman huipulla pysyneen suomalaisen jääminen henkilökohtaisten olympiamitalien ulkopuolelle osoittaa, miksi menestys kisoista suurimmissa on niin haluttua.

Kun tilaisuus tarjoutuu vain joka neljäs vuosi, on kunnon lisäksi myös muiden asioiden osuttava täysin kohdalleen.

Toukokuussa 33 vuotta täyttävä Ahonen on rohmunnut urallaan 17 MM-mitalia, voittanut Keski-Euroopan mäkiviikon viidesti ja maailmancupin kokonaiskilpailun kaksi kertaa. Kun hollolalaisella on maailmancupin osakilpailuvoittoja 36 ja henkilökohtaisia palkintopallisijoja mäkihyppyyn ennätykselliset 108 kappaletta, voisi jo tilastollisesti kuvitella, että myös joku yhdeksästä olympiayrityksestä olisi palkittu paikalla kolmen joukossa.

Ahosen kova osa on ollut olla kolmesti neljäs: normaalimäessä 1998, 2002 ja 2010. Kolmesta nelossijasta huolimatta hän oli lähimpänä henkilökohtaista olympiamitalia neljä vuotta sitten Pragelatossa. Suomalainen oli Torinon kisojen normaalimäen kisassa avauskierroksen jälkeen tukevasti toisena. Hollolalaisen harmiksi olosuhteet muuttuivat viimeisten hyppyjen ajaksi, eikä edes erinomainen toinen hyppy takatuulessa riittänyt kuin kuudenteen sijaan.

Pragelaton mäkimontussa paikalla olleena muistan, kuinka epätodelliselle Ahosen suuren unelman karkaaminen tuuleen tuntui silloin. Vancouverin nelossijassa dramatiikkaa oli huomattavasti vähemmän. Olosuhteet olivat mäkihyppyyn poikkeuksellisen tasapuoliset ja eroa mitaliin jäi yli kolme metriä.

Olympialaisten suurmäen kilpailuissa Ahonen on ollut huomattavasti normaalimäkiä vaisumpi. Parhaimmillaan hän on venynyt yhdeksänneksi sekä 2002 että 2006. Suurmäen mitali Whistleristä olisikin suuri yllätys. Toivottavasti kohtalo kuittaa kerralla kaikki aiempien vuosien kolhut. Urallaan peräti yhdeksän kertaa arvokisoissa neljänneksi sijoittuneen Ahosen nousu henkilökohtaisten olympiamitalistien joukkoon olisi onnellinen loppu vivahteikkaalle tarinalle.

Yhden kaikenvärisiä mitaleja olympialaisten joukkuekilpailuissa voittanut Manninen oli Vancouverin ensimmäisessä yhdistetyn kisassa vaisu. Peräti 47 maailmacupin osakilpailua urallaan voittanut Manninen on ollut arvokisojen henkilökohtaisissa kilpailuissa pehmeä yhtä piristävää poikkeusta lukuunottamatta. Sapporossa 2007 Manninen otti sprinttimatkalla MM-kultaa.

Tuntuu käsittämättömälle, että Manninen matkasi Vancouveriin vain kolme päivää ennen ensimmäistä kisastarttia. Edes huippukuntoisen elimistön siirtäminen kymmenellä tunnilla 72 tunnin aikana ei ole pikku juttu. Lentäjäopiskelija näytti sunnuntaina aikaeron uuvuttamalta.

Ensi torstaina Mannisen metsästäessä henkilökohtaista olympiamitalia viimeistä kertaa urallaan, hänen kroppansa on jo Kanadan ajassa. Silloin mukana vain on taas koko joukko muita muuttujia. Mitali olisi positiivinen yllätys.

Unelmien eläminen todeksi on haastavaa aina. Kun kyse on olympiaunelmista, on hyvä muistaa, että Ahosella on jo kaksi joukkuehopeaa ja olympiavoittaja Mannisella kolme mitalia. Aika harva urheilija on päässyt urallaan samaan.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.