Unioni laajenee vaihteeksi länteen

Euroopan unioni on laajentunut viime vuosina voimakkaasti itään. Kun Islanti on nyt päättänyt hakea unionin jäsenyyttä, katseet suuntautuvat Brysselissä vaihteeksi länteen.

Itälaajentumisella ja erityisesti Turkin mahdollisella EU-jäsenyydellä on ollut runsaasti epäilijöitä ja jopa suoranaisia vastustajia, mutta Islannin jäsenyyshakemus ei herätä samankaltaisia intohimoja. Sekä komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso että laajentumisasioista vastaava komissaari Olli Rehn ovat antaneet hyvin myönteisiä arvioita islantilaisten pyrkimyksistä.

Islanti on Norjan tavoin toiminut jo vuosia erillissopimuksin tiiviissä yhteistyössä EU:n kanssa, minkä seurauksena islantilaiset elävät jo nyt käytännössä unionin direktiivien mukaan. Vain muodollinen jäsenyys on puuttunut ja sen myötä paikka EU:n päättävissä elimissä. Unionin jäsenhakemukseen liittyy nyt myös halu siirtyä yhteisvaluuttaan ja vaihtaa näin kruunut euroiksi.

Islanti on pieni, mutta maantieteellisesti merkittävä maa. 320 000 uuden eurokansalaisen tulo ei muuta olennaisesti nykyisten 27 EU-maan ihmisten elämää. Suurinta muutosta ja samalla haastetta EU-jäsenyys merkitseekin islantilaisille itselleen. Se tuli vahvasti esiin myös saarivaltion parlamentin, althingin, ratkaisevissa istunnoissa ja äänestyksissä, jotka olivat yhtä dramaattiset kuin aikanaan, viisitoista vuotta sitten Suomessa.

Suomen eduskunnassa sopimuksen vastustajat, etunenässä nykyinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen ja kristillisten kansanedustaja Vesa Laukkanen, kävivät jarrutustaistelua viisi päivää, ja vasta viidessä päivässä kypsyi myös althing päätöksentekoon. Lopullisessa äänestyksessä jäsenyyden kannattajat voittivat niukasti luvuin 33-28.

Islantilaiset EU-vastustajat ovat huolissaan ennen muuta kalastuselinkeinostaan. Kalastus nousee sen vuoksi keskeiseksi asiaksi jäsenyysneuvotteluissa, jotka Islannin hallitus haluaa aloittaa heti tämän kuun lopulla. Nyt hahmotellulla aikataululla jäsenyys voisi toteutua käytännössä vuonna 2011.

Suomi toivottaa Islannin mielellään mukaan EU:hun. Jos jäsenyys toteutuu, viidestä pohjoismaasta jää ulkopuolelle enää vain Norja.

Islanti joutui hakeutumaan unioniin köyhyyttään, kun maan pankit tuhlasivat saarelaisten kaikki varat epäonnistuneessa maailmanvalloituksessaan ja aiheuttivat samalla isoja tappioita myös erityisesti englantilaisille ja hollantilaisille sijoittajille. Norjalaiset ovat järkevästi mukauttaneet toimintansa EU-malliin, mutta voivat öljyllä rikastuneina jatkaa näennäisesti itsenäistä elämäänsä.

Islannin EU-ratkaisujen varjossa tapahtui myös huomattava siirtymä itälaajentumisessa, kun unioni myönsi serbialaisille heidän kaipaamansa viisumivapauden. Serbia on valtiona suhtautunut kireästi EU:hun, mutta ainakin tavallisten serbien asenteet muuttunevat nyt huomattavasti euromyönteisemmiksi. Se vähentää Balkanin jännitteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.