Uniperin osto kietoo Fortumia politiikkaan

Energiayhtiö Fortum ilmoitti tiistaina, että se hankkii enemmistön saksalaisesta Uniperista. Tähän saakka omistus on ollut 49,9 prosenttia. Nyt omistusosuus nousee 70,5 prosenttiin, jonka kokonaishinnaksi muodostuu noin 6,2 miljardia euroa.

Fossiilisten polttoaineiden käyttäjänä Fortum kasvaa merkittävästi, sillä Uniperin energiantuotannosta vajaa 27 prosenttia tuotetaan hiilellä, 50,44 prosenttia kaasulla ja öljylläkin yli kahdeksan prosenttia. Uniperin fossiilisiin polttoaineisiin perustuva energiantuotantokapasiteetti on yli kymmenen prosenttia suurempi kuin Fortumin koko oma energiantuotantokapasiteetti (Talouselämä 4.10.).

Kaupan järkevyyttä on vaikea hahmottaa. Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin perustelut tuoreessa haastattelussa herättävät päinvastoin lisäkysymyksiä. Hän sanoo, että energiayhtiöt eivät tee investointipäätöksiä hiilivoimaloiden sulkemiskorvausten toivossa. Fortum ei ole Lundmarkin mukaan myöskään laskenut, että hiiltä käytettäisiin mahdollisimman pitkään. Lisäksi Lundmark kysyy maallikoidenkin mieleen juohtuvan kysymyksen: ”onko meillä joskus tilanne, että kaasu on yhtälailla pahis kuin nyt hiili”. Vesivoiman ja ydinvoiman yhteenlaskettu osuus Uniperin kapasiteetista on vajaa 15 prosenttia, mikä tosin kelpaa vain osasyyksi kaupalle.

Valtio omistaa Fortumista 50,8 prosenttia. Uniperin ja Fortumin yhteenlaskettu energiantuotantokapasiteetti Venäjällä on liki Fortumin koko kapasiteetin suuruinen. Lisäksi Uniper on mukana Nord Stream 2:ssa, jota USA uhkaa pakotteilla. Seikat merkitsevät, että kauppa kietoo Fortumia idänpolitiikkaan, oli se sitten tarkoitus tai ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.