Unituhinoita

Nukkuvan lapsen tuhina on tarttuvaa. Se saa pirteän rauhoittumaan, väsyneen nukahtamaan ja lapsen vanhemman huokaisemaan helpotuksesta. Viimeinkin hetki hengähtää, nukahtaa itsekin. Nukkuvaa lasta on liki mahdotonta kuunnella pitkiä aikoja torkahtamatta, niin unettava vaikutus sillä on.

Lapsen nukuttaminen on taitoa ja tuuria vaativa toimenpide ja tasapainoilua kuivan vaipan, täyden vatsan ja rauhoittumisen välillä.

Rinnalle nukahtanut lapsi on röyhtäytettävä ennen sänkyyn siirtämistä, sylissä makeasti nukkuva vauva on saatava jatkamaan uniaan omassa sängyssään. Liikkeet, tai niiden puute, saavat lapsen heräämään ja niin nukuttamista jatketaan, kunnes lapsi viimein nukahtaa yöunilleen.

Lasta ei voi pakottaa nukahtamaan, vanhempi voi vain tarjota siihen mahdollisimman otolliset olosuhteet. Toiset lapset nukahtavat omaan sänkyynsä ilman sen kummempaa sirkusta, mutta ainakaan meillä ei käynyt niin hyvä tuuri. Vatsavaivojen värittämä arki on sitä myös nukuttamisessa ja unessa pysymisessä.

Parhaillaan menossa on ties kuinka mones kierros sohvan ja sohvapöydän ympärillä. Sohvan ympärillä kävellään marssiaskelin, laahustaen, monenmoisten tanssien askelia jäljitellen ja sivulta toiselle kääntyillen. Taustamusiikkina on kokeiltu Elvistä, Kotiteollisuutta ja Slayeria. Mitä tahansa, jotta itku vaihtuisi tasaiseen, unettavaan tuhinaan.

Lasta voi kantaa monessa asennossa, mutta useimmiten niistä vain yksi on toimiva. Kerran tehonneet askellukset, asennot ja musiikki eivät yleensä toimi enää toistamiseen.

Lapsi muistuttaa huonoa seikkailupeliä: ratkaisu, joka ei toiminut kuudella edellisellä yrittämällä onkin lopulta se oikea. Joskus puolestaan mikään ei auta eikä pelissä pääse eteenpäin. Unta houkutellaan vielä pitkälti aamuyöllä.

Tässä pelissä ongelmista ilmoitetaan itkulla, josta ei suoraan voi aina edes päätellä, minkä tyyppisestä hankaluudesta on kyse. Vaikeuskerrointa kasvattaa myös lapsen kehitys. Eilen ongelmia olivat vain lähinnä nälkä, väsymys ja märkä vaippa, tänään lapsi saattaa ilmaista myös tarvetta seurustelulle ja ties mille muulle.

Pieni vauva kehittyy salakavalan nopeasti. Seuraa kelpaavat onneksi pitämään omien vanhempien lisäksi myös sukulaiset ja ystävät. Hyvä niin, sillä pienen lapsen hoivaamisessa riittää työtä useammallekin sylille ja käsiparille.

Pienen vauvan kommunikointi on alkuun lähinnä erilaisten itkujen varassa.

Vauva itkee nälkäänsä, väsymystään, epämukavuuttaan, kipuja ja oikeastaan kaikkea muutakin paitsi hyvää oloaan. Hyvästä olosta vauva viestii olemalla itkemättä. Vauva ei ymmärrä kompromissien päälle, eikä vauva anna armoa edes rättiväsyneelle äidille. Vauva vaatii, ei pyydä.

Meillä ei siis neuvotella. Äänekäs oppositio sanelee päivän rytmin, ruoka-ajat ja levon. On aivan sama, miten väsyneitä olemme. Vaippaa vaihdetaan ja maitoa tarjotaan juuri niin kauan, kuin sille on kysyntää.

Hallitusta ei muodosteta, sillä meillä valtaa pitää yksinvaltias. Odotamme vallan palautuvan demokraattiselle muodostetulle perheelle, mutta siihen saakka meillä eletään vauvan ehdoilla.

Kirjoittaja on kuopiolainen äitiyslomalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.