Unkari pitää paimentaa takaisin demokratian tielle

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin viimeinen Euroopan tilaa käsitellyt puhe keskiviikkona Strasbourgissa oli ylevää ja kaunista kuunneltavaa, mutta samalla siinä oli jotakin hyvin surullista. Kaunista ja ylevää oli se, millainen EU voisi Junckerin mielestä parhaimmillaan olla: yhteinen, yhtenäinen ja yksimielinen rauhanprojekti, joka takaa hyvän elämän asukkailleen.

Paljon hyvää onkin tapahtunut. Rauha todellakin on vallinnut EU:n itsensä alueella, joskin rajanaapurissa Ukrainassa venäläisten rakentama sotatila jatkuu. Eurooppa on selättänyt talouskriisin, ja talous kasvaa nyt. Työpaikkoja on syntynyt vuoden 2014 jälkeen peräti 12 miljoonaa.

Surullista on, että toisin kuin Juncker sanoi, Eurooppa ei ole kovin yhtenäinen eikä ainakaan niin vahva kuin voisi olla. Britannia eroaa unionista, ja muutamat EU:n jäsenmaista kuten Unkari ja Puola tahtovat tehdä unionista linnakkeen, joka kääntää selkänsä kärsivälle maailmalle. Vaikka Juncker sanookin kyllä valistuneelle isänmaallisuudelle ja ei syyllisiä etsivälle epäterveelle kansallismielisyydelle, todellisuus uhkaa olla yhä enemmän muuta.

Pakolaiskriisistä on tullut keppihevonen niille, jotka hakevat valtaa kansallismielisiä tunteita nostattamalla. Kehityksen patoamiseksi oli tärkeää Junckerin lupaus rajavalvonnan tehostamisesta. Myös turvapaikkapolitiikan ja palauttamiskäytäntöjen parantamisella EU lunastaa olemassaolonsa oikeutusta ja rakentaa yhtenäisyyttä.

Oli myös välttämätöntä, että Junckerin puheen jälkeen parlamentti päätti selvin äänestysnumeroin aloittaa seitsemännen artiklan mukaisen menettelyn Unkaria kohtaan. Se ei vielä tarkoita rangaistuksia vaan vuoropuhelun käynnistämistä Unkarin kanssa. Parlamentti on huolissaan muun muassa maassa vallitsevasta korruptiosta, oikeuslaitoksen riippumattomuuden vaarantumisesta sekä siitä, että akateemista vapautta uhataan ja sananvapautta on rajoitettu. EU on arvoyhteisö, jolla on oikeus ja velvollisuus paimentaa jäsenvaltioitaan pitämään kiinni niistä periaatteista, joille koko EU ja sen idea rakentuu. Niitä ovat demokratian, tasa-arvon, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien kunnioitus. Unkarille on tehtävä selväksi, että sellainen ei ole demokratiaa, joka johtaa demokratiaa vaarantaviin päätöksiin.

Vähälle huomiolle Junckerin puheesta on jäänyt kohta, jossa hän katsoi, että EU:n pitää parantaa kykyään puhua ulkopolitiikassa yhdellä äänellä. Hänen mukaansa ei esimerkiksi ole oikein, että unioni hiljensi itsensä YK:n ihmisoikeusneuvostossa, joka tuomitsi Kiinan ihmisoikeusrikkomukset. EU vaikeni, koska se ei ollut yksimielinen. Niinpä EU:n pitäisi siirtyä ulkopolitiikassaan määräenemmistöpäätöksiin, mikä olisi mahdollista jo nykyisten perussopimusten perusteella. Muutosta sopii kannattaa, sillä EU:n yhtenäisyys on unionin jäsenmaille ainoa keino menestyä kansakuntien välisessä kilpailussa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.