Unohdetun kansan sota kaikkia vastaan

Pohjanmaan lakeuksilla Seinäjoella viikonvaihteessa puoluekokouksensa pitäneiden perussuomalaisten kannatus on nousukierteessä. Se näkyi selvästi Seinäjoella. Puoluekokoukseen oli saapunut liki 600 osanottajaa, mikä on ennätys 14-vuotiaan puolueen historiassa.

Tunnelma Seinäjoella oli tyystin erilainen kuin puolueen ensimmäisessä puoluekokouksessa vuonna 1995 Kokkolassa. Silloin vain harva uskoi Suomen maaseudun puolueen raunioille perustetun uuden puolueen tulevaisuuteen.

Nyt kokousedustajat uhosivat perussuomalaisten nousevan jo kesän EU-vaaleissa keskisuurten puolueiden joukkoon.

Perussuomalaiset imee kannatuksensa paljolti samoista lähteistä kuin SMP aikanaan. Neljä vuosikymmentä sitten rakennemuutos iski voimalla maaseudulle. Veikko Vennamo osasi kääntää unohdetun kansan pettymyksen tyytymättömyydeksi perinteisiä puolueita kohtaan.

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi jälleen kerran valittu Timo Soini on Vennamon opetuslapsi. Hän käyttää samoja keinoja kuin opettajansa. Perussuomalaiset käy sotaa kaikkia muita puolueita vastaan.

Seinäjoella Soini tuttuun tyyliinsä piikitteli kaikkia hallituspuolueita. Osansa saivat keskusta, kokoomus ja vihreät, mutta erityisesti Soini iski hampaansa Ruotsalaisen kansanpuolueen nilkkaan.

Soinin mielestä RKP ja sen puheenjohtaja Stefan Wallin ovat aiheetta leimanneet perussuomalaiset muukalaisvihamieliseksi puolueeksi.

Perussuomalaisten kaltaisten populistististen ja vahvan johtajan varassa elävien puolueiden suurin ongelma on kautta historian ollut se, että ne eivät kestä nopeaa kasvua. Yhtenäisyys alkaa rakoilla heti, kun tällaiset puolueet saavat parlamentaarista voimaa. Niin kävi aikanaan perussuomalaisten edeltäjälle SMP:lle ja sama vaara vaanii myös perussuomalaisia.

Esimakua saatiin jo aikaisemmin keväällä, kun kunnallisvaalien komeetta, helsinkiläinen Jussi Halla-aho turhaan yritti ehdokkaaksi EU-vaaleihin. Tuskin oli sattuma, että Soini omassa avauspuheenvuorossaan Seinäjoen puoluekokouksessa korosti yhtenäisyyden merkitystä vahvassa nousukiidossa olevalle puolueelle.

Miten joukot pysyvät äkkinäisiä liikkeitä tekevän johtajansa perässä? Osalla perussuomalaisista on jo ollut sulattelemista Soinin äkkiä itsestään löytämässä EU-innossa. Lisää sulattelemista joukot saavat, kun Soini todennäköisesti valitaan Euroopan parlamenttiin. Miten hän ehtii ja osaa johtaa puoluetta, kun aikaa ja tarmoa vaaditaan myös Brysselissä ja Strasbourgissa? Vielä Seinäjoella näitä kysymyksiä ei kuitenkaan ääneen esitetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.