Unohtunut Marokko?

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kansannousut ovat puhuttaneet mediassa. Vaatimus demokratiasta ja vallanvaihdosta on edennyt kaatuvien dominonappuloiden tavoin.

Loistavan tv-kanavan al-Jazeeran uutisointi on lisännyt arabimaailman yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Al-Jazeeralla on muuten myös englanninkieliset lähetykset ja kanava on internetin kautta ilmainen.

Suomalainenkin media on usein niputtanut alueen valtiot yhteen, arabimaiksi. Saudi-Arabia, Jemen, Algeria, Tunisia, Egypti, Irak, Afganistan ja niin edelleen - ja Iran myös, vaikkei se olekaan arabimaa.

Yksi on kuitenkin tavannut puuttua listalta: Marokko. Vaikka Marokkoa hallitsee itsevaltainen kuningas, oikeusjärjestelmä toimii kehnosti ja vankiloista tunnetaan lukuisia kidutustapauksia.

Toki Marokonkin mielenosoituksista kirjoitettiin, kun ne olivat päällä. Mutta muuten maan itsevaltaisuus ja demokratian puute unohdetaan mukavuudenhaluisesti. Miksi?

Euroopan unionille Marokko on keskeinen yhteistyökumppani Välimerellä. Marokko ja EU ovat yhdessä torjuneet paperittomien siirtolaisten kulkemista Marokosta Eurooppaan, ennen kaikkea Espanjaan.

Mittavat ja kalliit toimenpiteet, jotka EU on maksanut, ovat tuottaneet tulosta. Ja Marokko on saanut eurooppalaisia ystäviä ja monenlaista tukea vastineeksi yhteistyöstään.

Olisikin hankala myöntää, että diktatuurin kanssahan näitä asioita oli helppo sopia. Sitä paitsi demokratialiikehdinnän tukeminen voisi johtaa arvaamattomaan tilanteeseen: olisiko demokraattisesti valittu hallitus enää kiinnostunut nykyisestä muuripolitiikasta? Tai pitäisikö siitä ainakin maksaa tuntuvasti nykyistä enemmän?

Marokko on myös Ranskan entinen siirtomaa ja Ranska EU:ssa vahva. Ranska on tätä perua useimmiten ollut Marokon "puolella" eli vallitsevan hallinnon takana.

Eikä taaskaan ilman vastavuoroisuutta, Ranska on Marokon suurin kauppakumppani. Ranskalaisia investointeja on yli puolet kaikista Marokkoon tehdyistä ulkomaisista sijoituksista.

Marokosta on tullut merkittävä halpatyömaa monille eurooppalaisille firmoille, muun muassa monien ranskalaisyritysten puhelinpalvelu on sijoitettu Marokkoon. Marokko on myös tärkeä muualta maailmasta Gibraltarin salmen kautta Eurooppaan saapuvien tavaroiden kauttakulkupaikka.

EU:n ja Välimeren alueen maiden välille on tarkoitus jossakin vaiheessa muodostaa vapaakauppa-alue, Marokon kanssa kauppa vapautuu jo vuonna 2012.

Marokon tärkein vientituote on fosfaatti. Sitä saadaan muun muassa kiistellyltä Länsi-Saharan alueelta, jota Marokko miehittää.

Länsi-Saharassa on ollut käynnissä pitkäaikainen konflikti, joka jatkuu edelleen. YK julisti jo vuonna 1960 alueelle itsemääräämisoikeuden, samoin kuin muillekin siirtomaille.

Viisi vuotta myöhemmin YK kehotti Espanjaa vetäytymään alueelta. Nyt Länsi-Sahara on Marokon miehittämä. Fosfaatin lisäksi Marokkoa ja Espanjaa kiinnostavat Länsi-Saharan rannikon kalaisat vedet.

Taloudelliset syyt painavat ja Marokko unohtuu kuohuntalistoilta. Kabinettipolitiikassa tämän vielä ymmärtäisi, mutta missä ovat median hampaat?

Kirjoittaja on alun perin siilinjärveläinen, sittemmin helsinkiläistynyt kustantaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.