Unta vanhuksille

Huoli laitoshoidossa olevien vanhusten rauhoittamisesta unilääkkeillä ei ole uusi, mutta edelleen hyvin ajankohtainen. Ongelma nousi jälleen esille Helsingissä meneillään olevilla valtakunnallisilla lääkäripäivillä.

Vanhuksen unirytmi voi eri syistä olla poikkeuksellinen. Dementoituneen potilaan yö ja päivä heittelehtivät. Unihäiriöt eivät sinänsä ole sairaus, vaan ne kuuluvat kaikenikäisten elämään, mutta lisääntyvät iän myötä. Se lisää hoitohenkilökunnan työtä.

Vanhuksia hoitavat laitokset ovat kärsineet pitkään enemmän tai vähemmän vakavasta hoitajapulasta. Yksin yötään valvova hoitaja ei selviydy laitoksen käytävillä harhailevien vanhusten valvonnasta. Riskit kaatua ovat suuret ja kaatumisten seuraukset kohtalokkaita. Johonkin mittaan asti unilääkkeiden käyttö on ymmärrettävää.

Mitä suurempi laitos, sitä enemmän lääkkeitä käytetään. Laitoksissa 70-80 prosenttia vanhuksista käyttää jotain uni- tai rauhoittavaa lääkettä, vaikka iäkkäillä ihmisillä niiden haitat on arvioitu hyötyjä suuremmiksi. Pitkäaikaisessa käytössä unilääkkeiden unta antava vaikutus häviää, mutta niitä käytetään vuosikausia liki rutiiniluontoisesti.

Vanhusten lääkityksestä kipakoita puheenvuoroja käyttänyt geriatri Sirkka-Liisa Kivelä on todennut, että Suomessa vanhuksille määrätään unilääkkeitä suorastaan holtittomasti. Kivelän mukaan lääkkeiden vaikutus kestää vanhuksilla kauemmin kuin työikäisillä. Jos vanhus saa illalla unilääkettä, sitä saattaa olla veressä vielä seuraavana iltana uutta tablettia annettaessa. Lääkeaine alkaa kerääntyä elimistöön.

Toiminta antaa lääkettä terveemmän unen, mutta vanhus tarvitsee sitä varten toisia ihmisiä. Liian usein heitä ei ole. Lääkkeet korvaavat ihmisen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.