Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen on painanut vuonna 2002 alkaneella kaudellaan lähtemättömän jäljen kaupungin kulttuurielämään ja ihmisten mieliin. Niinpä on vallan osuvaa, että Uotinen jättää näyttävät jäähyväiset samalla, kun festivaali täyttää pyöreät 50 vuotta.

Juhlavuosi käynnistyi keskiviikkona israelilaissyntyisen koreografin Hofesh Shechterin johtaman tanssiryhmän sattuvasti nimetyllä teoksella Grande Finale. Yksi monista Uotisen alulle hahmottelemista ympyröistä sulkeutui, kun nykytanssin kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Shechter palasi festivaalille, jonka koreografikilpailusta hänen uransa lähti nousukiitoon vuonna 2004.

Vajaan kahdenkymmenen vuoden Kuopion-kaudellaan Uotinen on tehnyt persoonallaan pr-työtä, joka on tehnyt tanssitaiteesta kaikelle kansalle helpommin lähestyttävää. Samalla hän on toteuttanut ohjelmistosuunnittelua tiukasti taiteellisesta tasosta tinkimättä.

Savon Sanomien Kesä-liitteen haastattelussa (28.5.) Uotinen kertoi kokeneensa tärkeäksi löytää teoksia, joilla on selkeästi oma, yleisilmaisusta poikkeava liikekielensä. Uotisen valitsemat tanssiviikon pääteokset ovatkin tarjonneet nykytanssin ehdotonta teknistä huippua yhdistettynä uutta etsivään ilmaisuun ja järeisiin sisältöihin.

Taiteellinen johtaja on samalla jaksanut muistutella, ettei tanssia pidä yrittää väkisin pinnistellen ymmärtää. Kannattaa vain heittäytyä kokemukseen ilman ennakkoasenteita. Tanssi on sanaton universaalikieli, joka puhuttelee ihmisyyden syvimpiä, vuosituhantisia kerrostumia.

Aivan samaan asenteeseen neuvoo yleisöä myös Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen uusi taiteellinen johtaja Jaakko Toivonen. Hänen mukaansa on parasta mennä katsomaan esityksiä avoimin mielin, ja vasta jälkikäteen alkaa miettiä, mitä oikein tapahtui.

Usein kuultu väite tanssitaiteen elitistisyydestä onkin silkkaa väärinkäsitystä. Asia on oivallettu Kuopiossa jos missään Suomen kaupungissa. Alankomaiden Rotterdamissa asuva Toivonenkin ihastelee taiteenlajin vahvaa asemaa Kuopiossa, jossa järjestetään tanssiviikon rinnalla kotimaisten nuorten tekijöiden Paikallisliike-festivaali. Kaupunki tunnetaan myös Tanssiteatteri Minimistä ja Sotkun muusta ympärivuotisesta ohjelmistosta.

Kuopio Tanssii ja Soi on perinteisesti kulttuurikesän epävirallinen avajaisfestivaali koko Pohjois-Savossa. Tapahtumien kesä roihahtaa samaan aikaan monella rintamalla, kun Kuopion valtaavat niin Satoa Goes Wild -ruokafestivaali ydinkeskustassa kuin tuore tulokas, raskaaseen rokkiin painottava Rock in the City -festivaalikiertue Satamatorilla.

Totutusti koettavaa ja nähtävää riittää tästä eteenpäin eri puolella Savoa joka viikonloppuna aina siihen asti, kunnes kulttuurivuoden kierto jatkuu taas tavallista rataansa muun muassa teattereiden ja orkestereiden syyskausilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.