Upseereita ja herrasmiehiä

Itsenäisessä Suomessa on pidetty suotavana, että puolustusvoimien palveluksessa olevien ei pitäisi osallistua poliittiseen toimintaan.

Joskus tästä järkevästä ja tarkoituksenmukaisesta periaatteesta on lipsuttu hyvinkin räikeästi, joskus toisten siitä on pidetty kiinni äärimmäisen tiukasti. Nykyisin ei ole enää harvinaista, että entisiä upseereita istuu eduskunnassa. Suurempia esteitä ei nähdä myöskään sille, että puolustusvoimain henkilökuntaa osallistuu varuskuntapaikkakunnillaan kunnallispolitiikkaan.

Yleislinja on silti edelleen entinen: asevelvollisten edessä eivät puolustusvoimien palkolliset ota poliittisia kantoja puoleen eikä toiseen. Armeijan tehtävänä on kasvattaa Suomelle päteviä sotilaita ja huolehtia kaikkien kansalaisten turvallisuudesta. Asevelvollisten poliittinen aivopesu on viheliäisintä, mihin heidän kouluttajansa voivat syyllistyä.

Kuitenkin siihen syyllistytään. Ansaittu julkinen kohu on syntynyt Karjalan Prikaatissa paljastuneesta tapauksesta, jossa ampumaharjoituksia johtanut yliluutnantti pilkkasi puolustusvoimain ylipäällikköä, Suomen presidenttiä, mitä halpahintaisimmalla tavalla.

Uutispäivä Demarin tietojen mukaan yliluutnantille eri riittänyt, että Tarja Halonen on väärää sukupuolta - nainen. 80 varusmiehen edessä hän nimitteli Halosta "kommunistinaiseksi", joka on toiminut myös sukupuolista tasa-arvoa ajavan Setassa. Tämänkaltainen nainen on yliluutnantin mielestä sopimaton tasavallan presidentiksi.

Uransa alussa olevalta Vekarajärven upseerilta unohtui, että suomalaisten äänestäjien enemmistö on valinnut Tarja Halosen tasavallan johtoon kaksissa vaaleissa. Minkä kansa on valinnut, sitä ei yksi yliluutnantti erota.

Sen sijaan kansalaisten ylivertainen enemmistö on sitä mieltä, että yliluutnantin tapainen ammattisotilas on sopimaton tehtäväänsä.

Viralliset tutkimukset yliluutnantin puheista ovat vielä kesken, mutta Karjalan Prikaatin esikuntapäällikkö on myöntänyt Uutispäivä Demarin tiedot oikeiksi. Oman maineensa vuoksi puolustusvoimille ei jää ohi suunsa puhuneen yliluutnantin tapauksessa kuin yksi vaihtoehto.

Puolustusvoimat on läpikäynyt 1960-luvulta lähtien hyvin suuren henkisen muutoksen. Puolustusvoimain silloisen komentajan Yrjö Keinosen käynnistämä uudistuslinja on jatkunut, vaikka komentaja itse kompastui omiin tekemisiinsä. Ennen niin tavanomainen simputus on saatu jollain lailla aisoihin, ja erittäin suuri mullistus on ollut naisten tulo asevelvollisiksi ja kouluttajiksi.

Vekarajärven yliluutnantin puheet osoittavat, että muutosprosessi on vielä kesken jopa herrasmiehinä pidettyjen upseerien piirissä. Jatkuvasti tulee esiin myös uusia räikeitä simputustapauksia, tokkopa jokainen naispuolinen sotilas saa olla rauhassa miesten "normaalilta leikinlaskulta", kuten sukupuolista vitsailua kauniisti kutsutaan. Vaikka asiat ovat hyvin pintapuolisesti, niin pinnan alta löytyy vielä monta mätäpaisetta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.