Upseereita ja herrasmiehiä

Itsenäisessä Suomessa on pidetty suotavana, että puolustusvoimien palveluksessa olevien ei pitäisi osallistua poliittiseen toimintaan.

Joskus tästä järkevästä ja tarkoituksenmukaisesta periaatteesta on lipsuttu hyvinkin räikeästi, joskus toisten siitä on pidetty kiinni äärimmäisen tiukasti. Nykyisin ei ole enää harvinaista, että entisiä upseereita istuu eduskunnassa. Suurempia esteitä ei nähdä myöskään sille, että puolustusvoimain henkilökuntaa osallistuu varuskuntapaikkakunnillaan kunnallispolitiikkaan.

Yleislinja on silti edelleen entinen: asevelvollisten edessä eivät puolustusvoimien palkolliset ota poliittisia kantoja puoleen eikä toiseen. Armeijan tehtävänä on kasvattaa Suomelle päteviä sotilaita ja huolehtia kaikkien kansalaisten turvallisuudesta. Asevelvollisten poliittinen aivopesu on viheliäisintä, mihin heidän kouluttajansa voivat syyllistyä.

Kuitenkin siihen syyllistytään. Ansaittu julkinen kohu on syntynyt Karjalan Prikaatissa paljastuneesta tapauksesta, jossa ampumaharjoituksia johtanut yliluutnantti pilkkasi puolustusvoimain ylipäällikköä, Suomen presidenttiä, mitä halpahintaisimmalla tavalla.

Uutispäivä Demarin tietojen mukaan yliluutnantille eri riittänyt, että Tarja Halonen on väärää sukupuolta - nainen. 80 varusmiehen edessä hän nimitteli Halosta "kommunistinaiseksi", joka on toiminut myös sukupuolista tasa-arvoa ajavan Setassa. Tämänkaltainen nainen on yliluutnantin mielestä sopimaton tasavallan presidentiksi.

Uransa alussa olevalta Vekarajärven upseerilta unohtui, että suomalaisten äänestäjien enemmistö on valinnut Tarja Halosen tasavallan johtoon kaksissa vaaleissa. Minkä kansa on valinnut, sitä ei yksi yliluutnantti erota.

Sen sijaan kansalaisten ylivertainen enemmistö on sitä mieltä, että yliluutnantin tapainen ammattisotilas on sopimaton tehtäväänsä.

Viralliset tutkimukset yliluutnantin puheista ovat vielä kesken, mutta Karjalan Prikaatin esikuntapäällikkö on myöntänyt Uutispäivä Demarin tiedot oikeiksi. Oman maineensa vuoksi puolustusvoimille ei jää ohi suunsa puhuneen yliluutnantin tapauksessa kuin yksi vaihtoehto.

Puolustusvoimat on läpikäynyt 1960-luvulta lähtien hyvin suuren henkisen muutoksen. Puolustusvoimain silloisen komentajan Yrjö Keinosen käynnistämä uudistuslinja on jatkunut, vaikka komentaja itse kompastui omiin tekemisiinsä. Ennen niin tavanomainen simputus on saatu jollain lailla aisoihin, ja erittäin suuri mullistus on ollut naisten tulo asevelvollisiksi ja kouluttajiksi.

Vekarajärven yliluutnantin puheet osoittavat, että muutosprosessi on vielä kesken jopa herrasmiehinä pidettyjen upseerien piirissä. Jatkuvasti tulee esiin myös uusia räikeitä simputustapauksia, tokkopa jokainen naispuolinen sotilas saa olla rauhassa miesten "normaalilta leikinlaskulta", kuten sukupuolista vitsailua kauniisti kutsutaan. Vaikka asiat ovat hyvin pintapuolisesti, niin pinnan alta löytyy vielä monta mätäpaisetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.