Uraani omasta takaa

Suomalaisten päivittäin käyttämästä sähköstä tuotetaan noin neljäsosa Loviisan ja Olkiluodon atomivoimaloissa. Ydinenergia on ollut jo vuosikymmeniä olennainen osa kansakunnan energiahuoltoa, ja sen merkitys kasvaa, kun Olkiluotoon rakenteilla oleva seuraava voimalaitos valmistuu aikanaan monen mutkan ja kompastelun jälkeen.

Ydinvoimaloiden vaatima uraanipolttoaine tuodaan Venäjältä. Viime vuosina Suomesta on löydetty kyllä omiakin lupaavia esiintymiä, mutta löytämisen riemun sijasta ne ovat herättäneet päinvastoin laajaa vastarintaa.

Uudessa kaivoslaissa jätetään kunnille päätösvalta kaivosten avaamisesta, joten nimenomaan uraanin louhinnan aloittaminen saattaa kohdata ylivoimaisia vaikeuksia. Kansalaisten vastarintaan on vaikuttanut paljon sekin, että uraania etsivät yhtiöt ovat ulkomaisia; erityisen aktiivinen on ollut ranskalainen Areva.

Uuteen valoon kotimaisten ydinvoimaloiden polttoainehuolto tulee tulee nyt, kun Talvivaaran jättimäisen nikkelikaivoksen sivutuotteena saadaan myös uraania. Laskelmien mukaan uraania on niin runsaasti, että sillä katettaisiin neljä viidesosaa Olkiluodon ja Loviisan tarpeesta.

Kaiken järjen mukaan tuo Talvivaaran sivutuotteena tuleva uraani pitäisi tietenkin hyödyntää mahdollisimman tarkkaan, kun se joka tapauksessa maasta louhitaan. Mikä tekisi kotimaisesta ydinpolttoaineesta sen epäeettisemmän kuin kaukaa Siperiasta haetun?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.