Uraania Kanadaan

Sotkamon Talvivaaran jättimäisen nikkelikaivoksen sivutuotteena nousee kainuulaisesta maaperästä myös luonnonuraania. Geologien mukaan siitä ei ole haittaa ihmisten terveydelle, koska pitoisuudet ovat hyvin alhaiset. Talvivaarassa louhitussa malmissa on uraania 0,0015-0,0020 prosenttia eli korkeintaan pari prosentin tuhannesosaa tai promillen sadasosaa.

Julkisessa keskustelussa luonnonuraani samaistetaan usein atomivoimaloiden käyttämään rikastettuun uraaniin, ja suhtautuminen on sen mukaista: kielteistä. Jos Talvivaaran kaivosyhtiö olisi halunnut lähteä itse hyödyntämään loppuun saakka uraanivarantojaan, se olisi tiennyt melkoista luparulettia, jonka lopputulos olisi ollut hyvin epävarma.

Näin Talvivaarassa on päädytty helpompaan ratkaisuun. Sen mukaan luonnonuraani myydään kanadalaiselle kaivosyhtiölle, joka vie uraanin rikastettaviksi omille laitoksilleen Kanadan Saskatooniin. Vaikka kuljetusmatka on pitkä, pörssinoteerattu Cameco Corporation uskoo saavansa omansa pois korkojen kera.

Ja miksei saisi, sillä rikastetulle uraanille riittää tulevaisuuden maailmassa markkinoita. Ilmansuojelun tehostuminen on käynnistänyt kautta maapallon atomivoimaloiden rakennusbuumin ja ilman polttoainetta ei ydinsähköä synny. Suotta meidän on kadehtia kanadalaisia suomalaisella luonnonuraanilla rikastumisesta, jos me itse suhtaudumme talteenottoon kuin ruttoon.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.