Urheilu kohteena

Epäselvyydet jalkapalloseura Tampere Unitedin ympärillä huipentuivat perjantaina, kun keskusrikospoliisin (KRP) ilmoitti pidättäneensä useita seuran vastuuhenkilöitä. Poliisi epäilee TamU:n ottaneen vastaan rikoksella hankittua rahaa.

Rahanpesuepäily koskee rahasummaa, jonka TamU on ottanut vastaan vedonlyöntivilpistä epäillyltä singaporelaisyhtiön edustajalta. Aiemmin on kerrottu, että tamperelaisseura sai singaporelaiselta Exclusive Sports Limited -yhtiöltä 300 000 euroa. Poliisi epäilee singaporelaisyhtiön hankkineen rahat rikoksella.

Tutkinta liittyy samaan kokonaisuuteen kuin aiemmin tänä vuonna Pohjois-Suomessa tutkitut jalkapallon tulosmanipulointiepäilyt. Vihjeitä TamU:n johdon väitetyistä rikoksista on ilmennyt kevään aikana, mutta vasta nyt syytä epäillä -kynnys on ylittynyt ja poliisitutkinta alkaa.

Tapaus TamU ja vastaavantyyppiset ilmiöt Rovaniemellä ovat opetus urheiluseuroille ylipäätään. Moni seura on kamppaillut talousvaikeuksissa ja singaporelaistyyppinen raha luonnollisesti houkuttelee. Jalkapallossa on nyt katkerasti todettu, ettei helppoa rahaa ole olemassa. Rahan antaja odottaa aina vastapalvelusta.

Rahanpesussa on kysymys siitä, että esimerkiksi huumeiden myynnillä hankittu raha kierrätetään lailliseen liiketoimintaan. Suomen tapauksessa rikolliset upottivat ilmeisesti satoja tuhansia euroja jalkapalloiluun ja he manipuloivat sen jälkeen ottelujen lopputuloksia. Rahanpesijät tienasivat vedonlyönnin kautta suuria voittoja.

KRP on jo vuosikausia varoittanut kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden kasvusta. Kun pankit, rahavaihtopisteet, rahapeliyhtiöt ja kiinteistönvälittäjät ovat tiukentaneet kontrolliaan, rahapesijät etsivät uusia sijoituskohteita. Urheilu on yksi niistä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.