Urheilu kohteena

Epäselvyydet jalkapalloseura Tampere Unitedin ympärillä huipentuivat perjantaina, kun keskusrikospoliisin (KRP) ilmoitti pidättäneensä useita seuran vastuuhenkilöitä. Poliisi epäilee TamU:n ottaneen vastaan rikoksella hankittua rahaa.

Rahanpesuepäily koskee rahasummaa, jonka TamU on ottanut vastaan vedonlyöntivilpistä epäillyltä singaporelaisyhtiön edustajalta. Aiemmin on kerrottu, että tamperelaisseura sai singaporelaiselta Exclusive Sports Limited -yhtiöltä 300 000 euroa. Poliisi epäilee singaporelaisyhtiön hankkineen rahat rikoksella.

Tutkinta liittyy samaan kokonaisuuteen kuin aiemmin tänä vuonna Pohjois-Suomessa tutkitut jalkapallon tulosmanipulointiepäilyt. Vihjeitä TamU:n johdon väitetyistä rikoksista on ilmennyt kevään aikana, mutta vasta nyt syytä epäillä -kynnys on ylittynyt ja poliisitutkinta alkaa.

Tapaus TamU ja vastaavantyyppiset ilmiöt Rovaniemellä ovat opetus urheiluseuroille ylipäätään. Moni seura on kamppaillut talousvaikeuksissa ja singaporelaistyyppinen raha luonnollisesti houkuttelee. Jalkapallossa on nyt katkerasti todettu, ettei helppoa rahaa ole olemassa. Rahan antaja odottaa aina vastapalvelusta.

Rahanpesussa on kysymys siitä, että esimerkiksi huumeiden myynnillä hankittu raha kierrätetään lailliseen liiketoimintaan. Suomen tapauksessa rikolliset upottivat ilmeisesti satoja tuhansia euroja jalkapalloiluun ja he manipuloivat sen jälkeen ottelujen lopputuloksia. Rahanpesijät tienasivat vedonlyönnin kautta suuria voittoja.

KRP on jo vuosikausia varoittanut kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden kasvusta. Kun pankit, rahavaihtopisteet, rahapeliyhtiöt ja kiinteistönvälittäjät ovat tiukentaneet kontrolliaan, rahapesijät etsivät uusia sijoituskohteita. Urheilu on yksi niistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.