Urheilun ihmiskuva

Mikä jäi päällimmäiseksi mieleen suomalaisista urheilijoista jääkiekon MM-kisoissa tänä vuonna?

Jännittävä turnaus, jonka aikana Suomen joukkue paransi koko ajan "juoksuaan", voitettu "kultapoika" pokaali, joka on kaikkien päätavoite lajissa vai paluujuhla koleaan kotimaahan, jossa sitten suomalaiskansalliseen tapaan tarvittiin paljon "lämmikettä"?

Saavutettua kultamitalia yhtään väheksymättä voi sanoa, että alkoholin täyttämä juhlinta kotimatkalla ja varsinkin Helsingin kauppatorilla oli hommalle nolo loppu. Samaa sikailua, jota jossain on kutsuttu kansakunnan itsetunnon kohotukseksi, näytetään harjoitetun pitkin viikkoa koko maassa.

Jääkiekolla on junttiurheilun leima. Eikä suotta, sillä televisiosta katsottuna se vaikuttaa lähinnä vahvojen ja kovien jätkien lajilta. Paikan päältä katsomosta peli näyttää paljon paremmalta. Sen voin todistaa menneen talven liigapeleistä yhden, KalPa-JYP -taiston seuraamisen kokemuksella Niiralan montusta.

Joka tapauksessa juhlivat, mutta juopottelevat jääkiekkoilijat antoivat nyt vääränlaisen roolimallin.

Sama koskee yhä enemmän muitakin urheilulajeja ja myös katsomon puolta, jossa kaljan kittauksesta on tullut maan tapa. Ja ne jälkipelit kulmakapakoissa vielä päälle päätteeksi.

Tie tähän suuntaan on ollut pitkä ja vakaa, ja kaikki liittyy rahan valtaan, siis sponsorointiin ja ammattimaiseen urheiluun. Tämän kehityksen alkuvaihetta sain viran puolesta seurata läheltä Calgaryn talviolympialaisissa 1988. Silloin elettiin Marjo Matikaisen ja Matti Nykäsen kulta-aikoja. Tuolloin viina virtasi lähinnä VIP-tiloissa.

Nyt kultajuhlien pohjanoteeraus oli ammattilaisena korkealle arvostamani päävalmentajan antama lausunto: "Lapset ja nuoretkin varmaan ymmärtävät, että aikuiset ihmiset ovat joskus kännissä. Aika monen isä ja äiti ovat kuitenkin joskus olleet humalassa."

Niin ovat - liian usein! Ei lasten ja nuorten tarvitse eikä pidä ymmärtää. He kyllä näkevät vanhempiensa, jopa isovanhempiensa sekä muiden aikuisten ja kaveriensa olevan siinä tilassa. He myös joutuvat monesti pelkäämään seurauksia. Ne kokemukset he muistavat.

Juhlimisen aiheitahan aina löytyy. Lähiviikkoina ja alkavana kesänä vietetään monia juhla- ja merkkipäiviä, kuten yo- ja muita valmistujaisjuhlia sekä koulujen loppumista yleensä, niin myös rippijuhlia, häitä, synttäreitä, sukujuhlia jne.

Niissä pannaan entistä enemmän ranttaliksi viinan voimalla - voittihan Suomi kultaa jääkiekossa!

On se merkillistä, miten emme havahdu pohtimaan alkoholikäytöstämme ja muuttamaan alkoholipolitiikkaamme, esimerkiksi laimentamaan keskiolutta ja nostamaan alkoholiveroa kunnolla. Onko syy siinä, että ongelma koskettaa liian monia meistä liian läheltä?

Samaan aikaan päivittelemme lisääntyviä lasten ja nuorten huostaanottoja. Alkoholitaustaiset terveysongelmat, eläkkeet ja kuolemat lisääntyvät koko ajan rajusti.

Toivon merkkejäkin tilanteesta voi ehkä löytää.

Jospa lopulta voisi keskustella tästä aiheesta tulematta leimatuksi moralistiksi tahi jospa urheilu- ja valmennusjohdon käytös nyt muuttuisi. Jospa sponsoritkin lähtisivät liikkeelle korostaen ja vaatien toimintatapojen uudistumista.

Ja jospa koko urheiluväki ottaisi asiaan selkeästi kantaa paremman käytöksen puolesta samalla tavalla kuin rasismin vastustamisessa.

Kirjoittaja on Hankasalmen kirkkoherra.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.