Urheiluseurojen eettisiin pulmiin pitää tarttua

Taitoluistelijoiden viime päivien julkiset avautumiset urheilu-uriensa varjopuolista ja lajiin pesiytyneistä eettisistä pulmista ovat olleet järkyttävää seurattavaa.

Vakavimmat eettiset pulmat ovat rikoksia rumimmasta päästä kuten seksuaalinen hyväksikäyttö, jonka kohteeksi SM-tasolla luistellut alaikäinen tyttö vaikuttaa joutuneen. Häntä ahdisteli keski-ikäinen mies, tunnettu taitoluisteluvalmentaja, joka yhä valmentaa. Mies piti luistelijatyttöjä usein sylissä, puhui kaksimielisyyksiä ja vihjaili (Yle Uutiset 18.9.).

Seksuaalinen häirintä ei ole ainoa eettinen ongelma. Taitoluistelijana kansainvälisestikin menestynyt Kiira Korpi katsoo, että taitoluistelun valmennuskulttuuri nojaa vanhanaikaisiin valmennusmenetelmiin, joihin kuuluvat henkinen hyväksikäyttö, häirintä, vähättely, kiusaaminen ja huutaminen. Korpi kysyy, onko lajin hyvistä eettisistä säännöistä mitään hyötyä, jos niitä ei noudateta.

Säännöillä ei todellakaan ole mitään virkaa, ellei niitä noudateta. Tällä hetkellä julkisuus vaikuttaa olevan yhä paras ellei peräti ainoa tehokas tapa puuttua erilaisiin eettisiin pulmiin urheiluseurojen toiminnassa, oli laji taitoluistelu, jääkiekko, jalkapallo, salibandy tai mikä tahansa. Niin ei pitäisi olla, sillä julkisuuspelko johtaa helposti salailuun – ja yhä suurempiin ongelmiin. Keskiviikkona lajikulttuurikyselyn julkaissut Suomen taitoluisteluliitto onkin jo oivaltanut tehtäväkseen avoimen lajikulttuurin kehittämisen.

Kynnystä raportoida epäkohdista on aiheellista madaltaa. Kun asiat tulevat tietoon, vasta silloin niihin voi ja pitää tarttua. Rikokset ovat tietysti oma lukunsa. Ne ovat aina poliisiasia, eikä periaatteesta pidä missään oloissa tinkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Etätöiden purkamisessa syytä varovaisuuteen

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

Vihreät miehet apuun Valko-Venäjällä

Yliampuvat kaupunkivisiot vanhenivat käsiin

Varastokirjaston paikasta väännetään jälleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.