Urpilainen onnistui - ainakin periaatteessa

Tuore valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.)onnistui ensimmäisessä euromaiden valtiovarainministereiden kokouksessaan saamaan Suomen vaatimat Kreikka-vakuudet kokouksen virallisiin asiakirjoihin. Suomi on vaatinut Kreikalta vakuuksia ennen kuin se hyväksyy maan auttamiseksi suunnitellun lainapaketin.

Urpilaisen suoritusta voi tietenkin pitää hyvänä. Ennen kokousta vain harva olisi uskaltanut lyödä vetoa, että vakuuspuheisiin nyreästi suhtautuneet suuret euromaat olisivat taipuneet heti ensimmäisessä kokouksessa Suomen uuden hallituksen nimittämisen jälkeen, tosin vasta yhdeksän tunnin väännön väsyttäminä. Ymmärrystä Suomelle ennen maanantain kokousta heltisi vain Hollannilta ja Slovenialta.

Myöskään Kreikka ei ole taputtanut Suomen vaatimuksille, vaikka periaatteessa sen saamien lainojen koron pitäisi vakuusjärjestelyillä alentua.

Kokouksen asiakirjoihin tehty muotoilu jäi kuitenkin arvoitukselliseksi: vakuusjärjestelyihin voidaan turvautua, jos se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi. Muotoilua pitänee tulkita niin, että vakuusjärjestelyistä ei suinkaan vielä ole sovittu, vaan siihen tarvitaan erillinen päätös.

Niinkin voi arvioida, että Suomen vaatima kirjaus oli lopulta pakko tehdä. Euromaiden kokousta ei yksinkertaisesti olisi voinut myöhään tiistain vastaisena yönä lopettaa ilman muodollista sopua. Eripura olisi hermostuttanut markkinoita entisestään, eikä siihen enää ole varaa.

Muiden euromaiden oli yksinkertaisesti pakko ymmärtää, että ilman Suomen vaatimusten kirjaamista sopua ei olisi syntynyt. Urpilainen ei olisi voinut palata kotimaahan ilman tuloksia, sen verran ehdottomia hänen puheensa ennen kokousta olivat.

Käytännössä kukaan tuskin tietää, millä tavalla vakuudet järjestetään, jos niihin lopulta päädytään. Valmistelu siirtyy EU:n komissiolle ja komissaari Olli Rehnille, joka vielä viikko sitten luonnehti Suomen vaatimia vakuuksia sekä juridisesti että teknisesti ongelmallisiksi. Tuskinpa juridiset ja tekniset ongelmat euromaiden maratonkokouksessa selvisivät ja komissiolla riittää lähipäivinä kosolti töitä.

Suuressa kuvassa mahdollisilla vakuusjärjestelyillä on kuitenkin kohtalaisen vähäinen merkitys. Kreikan, euromaiden ja koko Euroopan kannalta oleellisempia asioita ovat Kreikalle myönnettävien uusien lainojen korot ja maksuajat sekä Kreikan valtion toimet, joilla se yrittää tasapainottaa talouttaan.

Yksityiskohtia ei kerrottu julki, mutta joidenkin tietojen mukaan kokouksessa olisi keskusteltu jo annettujen lainojen maksujen "valikoivasta laiminlyönnistä" eli käytännössä jonkinasteisesta velkasaneerauksesta. Se olisi selkeä muutos euromaiden aikaisempiin kantoihin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.