Uskon asioita

Jos kansankirkkomme olisi liikeyritys, jonka pitäisi myydä tuotteitaan ja tuottaa voittoa, sen johtoporras nukkuisi yönsä huonosti. Tuote käy kehnosti kaupaksi ja kanta-asiakkaat sanovat irti sopimuksiaan kiihtyvään tahtiin.

Kirkon toiminta ei ole kuitenkaan bisnestä, vaikka seurakunnat lanseeraavatkin näyttäviä ja kalliita mainoskampanjoita, varsinkin pääkaupunkiseudulla, sillä jäsenkato rassaa taloutta.

Mikäs on sitten kirkon tuote? Taivasosuus, onnellinen elämä, toimitukset...? Jos kysyttäisiin aikuisiällä kirkkoon liittyvien motiiveja, vihkiäiset saisivat runsaasti plusmerkintöjä. Näyttävät kirkkohäät ovat olleet muodissa pitkään. Hautajaisten takia kirkkoon ei tarvitse liittyä, sillä niistä huolehtivat jälkeenjääneet.

"Kirkon hyvä tuote on yhteys. Se, että syntiset eivät pieksekään toisiaan, vaan kärsivät, siunaavat ja antavat anteeksi", kirjoittaa tamperelainen pappi Tarvo Laakso Sanansaattajassa (10.1.).

Laakson mielestä kirkon hyvä tuote on myös tiedostava seurakunta, joka ottaa kantaa epäoikeudenmukaisuuksiin ja puolustaa sorrettuja ja vähempiosaisia, erityisesti niitä, jotka eivät voi itse itseään auttaa. Yhdyn Laakson määritelmiin.

Kirkon imagoa, yritysmaailman termejä käyttäen, rasittaa monikin asia. Sisäpiirien ulkopuolelta kirkon suuntaan katselevat eivät voi olla kummastelematta, miten on mahdollista, että naispappeuskysymys hiertää yhä.

Kirkon virkoihin pyrkii ja valitaan miehiä, jotka kieltäytyvät työskentelemästä naiskollegan kanssa lakipykälät ja kirkolliskokouksen päätökset sivuuttaen, omantunnon syistä.

Tunnetuin heistä lienee Vammalan seurakunnan kappalainen Jari Rankinen, joka on erotettu pappisvirasta määräajaksi työtehtävästä kieltäytymisen vuoksi. Rankinen on valittanut rangaistuksestaan.

Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen jyrkän naispappeuskannan vuoksi Helsingin seurakuntayhtymä päätti lopettaa yhdistyksen tukemisen. Samansisältöisen päätöksen on tehnyt Kuopion seurakuntayhtymä ja kaiketi moni muukin. Mitä mahtavat ajatella lähetyskentillä puurtavat kirkon työntekijät?

Toinen kysymys, johon monissa piireissä odotetaan vastausta, on rekisteröityjen parisuhteiden siunaaminen. Pappisliitto valitsi viime vuonna vuoden papiksi Leena Huovisen, joka on kertonut siunanneensa rekisteröityjen parisuhteen. Eikä Huovinen ole yksin. Siunata voi ilman kaavaa ja alttaria.

Kirkon piirissä kysytään nyt, joudutaanko samanlaisiin pohdintoihin kuin naispappeuteen torjuvasti suhtautuvien kohdalla, jos kirkko hyväksyy rekisteröidyn parisuhteen siunaamisen kaavan ja pappi kieltäytyy siitä.

Paineet ovat kovat. Arvostelijoita riittää riippumatta siitä, valmistellaanko rekisteröityjen parien siunaamista varten uusi kaava vai ei.

Edellä kerrotut ongelmat ovat kuitenkin lopulta aika marginaalisia sen kysymyksen rinnalla, että maallistumisen virta käy voimakkaana. Kirkosta on tullut monille vain juhla-aikoihin kuten jouluun liittyvien seremonioiden, tunnelmatuokioiden ja viihtymisen tarjoaja.

Kirkkoon kuuluu yhä yli 80 prosenttia suomalaisista, ja Kirkon tutkimuskeskuksen viime vuonna teettämän kyselyn mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta määrittelee itsensä kristityksi. Raamattu tarkoittaa kuitenkin useimmille suomalaisille vain pölyttynyttä valkokantista kirjaa hyllyssä, jos sitäkään.

Lähetysseura ja muutamat muutkin kustantajat ovat ryhtyneet tarjoamaan "pikaraamattuja" ja Raamatun lukuoppaita nopeaan nettiviestintään tottuneille ihmisille. Suomen Lähetysseuran julkaisemaan Raamattu sadassa minuutissa -kirjaan esipuheen kirjoittanut piispa Wille Riekkinen ennustaa Raamatun lukemisbuumia.

Parin viime vuoden aikana virinnyt virsi-innostus on mielenkiintoinen ilmiö. Tilkkutäkki-albumit ja Samuli Edelmannin virsilevy loppuvuodesta ovat aloittaneet suoranaisen virsibuumin.

Virsibuumi, Raamatun lukemisbuumi..., mitä vielä onkaan tulossa? Ovatko ne ensimmäisiä merkkejä siitä, että turhuuden markkinoilla kimpoilevat ihmiset kaipaavat lopulta tukevaa maata jalkojensa alle, rehellistä uskoa?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.