Uudistukset pitää tehdä maltillisesti

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa, että iäkkäiden laitoshoidosta vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla luovuttaisiin kokonaan. Vanhainkodit muutettaisiin pitkällä aikavälillä palvelutaloiksi (Turun Sanomat 18.2.).

Työryhmän alkavalla viikolla virallisesti julkistettavasta ehdotuksesta virinnee vilkas julkinen keskustelu. Monet asiantuntijat ovat jo vuosikausia kritisoineet vanhushoidon tasoa Suomessa. Ministeriön työryhmän ehdotuksen toteutuminen johtaa tuskin hoidon tason paranemiseen. Taustalla saattaa pikemminkin olla kustannusjahti ja maksujen korottaminen.

Pitkäaikaishoitoa tarvitsevia vanhuksia hoidetaan nykyisin sekä terveyskeskusten vuodeosastoilla, vanhainkodeissa että tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Ministeriön uusimpien suunnitelmien toteuttaminen on haasteellista, sillä laitospaikkoja voi vähentää vain jos kotihoitoa, omaishoidon tukea ja palveluasumista samalla lisätään tuntuvasti. Toimiiko tämä yhtälö? Se on epävarmaa.

Vanhushoidossa on monella tavalla uudistamisen tarvetta. Monia asioita voidaan tehdä tehokkaammin. Nimenomaan vanhusten kohdalla on kuitenkin muistettava, etteivät he välttämättä kykene ajamaan omia etujaan. Ketään ei saa jättää heitteille.

Kuntaliiton johtava hallintoylilääkäri Päivi Koivuranta-Vaara vakuuttaa, että terveyskeskusten pitkäaikaisosastoilla toteutuva hoito, lääkitys, kuntoutus ja päivittäinen apu voidaan aivan yhtä hyvin antaa palvelutalossa.

Varmasti näin on - ainakin periaatteessa. On vain muistettava, että palvelutaloissakin taso vaihtelee muun muassa henkilökuntapulan vuoksi. Väen vähyys johtuu määrärahojen puutteesta tai siitä, ettei töihin saada pätevää henkilökuntaa.

Kotihoidon ja palveluasumisen lisääminen kuormittaa akuuttisairaanhoitoa ja päivystystä. Onko olemassa vaara, että mahdollisessa uudistuksessa mennään ojasta allikkoon? Tilanne helpottuu ketjun toisessa päässä, mutta vaikeutuu toisaalla.

Uudistusta ajavat henkilöt painottavat, että terveyskeskuksilla olisi edelleen oma tärkeä paikkansa ikäihmisten kuntouttamisessa ja esimerkiksi kotihoidon ja omaishoidon tuen asiakkaiden lyhytaikaisessa hoidossa. Mutta riittävätkö terveyskeskusten voimavarat, kun valtio ja kunnat vaativat koko ajan lisää säästöjä? Johtaako muutos ulkoistamisen lisääntymiseen?

Palvelutaloasuminen on monelle ikäihmiselle mieluista. Sosiaalinen ja virikkeellinen ympäristö pitää mielen ja kunnon hyvinä. Toisaalta herää epäilys, että valtio ja kunnat haluavat vähentää kulujaan kannustamalla ikääntyviä ihmisiä palvelutaloasumiseen. Se on usein kallista. Kaikilla ei ole siihen varaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.