Uudistus edetköön potilaan ja veronmaksajan etu edellä

Perjantaina vähän ennen määrärajan päättymistä kello 16 sosiaali- ja terveysministeriöön tuli yhä tulvimalla lausuntoja hallituksen luonnokseen uudesta valinnanvapauslaista. Kaikkiaan lausuntoja kertyi lähes 700 sen jälkeen kun sosiaali- ja terveysministeriö lähetti esitysluonnoksen lausuntokierrokselle 3. marraskuuta. Tuolloin ministeriö lupasi, että lausunnot otetaan huomioon valinnanvapauslain luonnoksen viimeistelyssä.

Hyvä tietysti olisi, jos lausunnot otettaisiin huomioon. Se ei kuitenkaan taida olla mahdollista, koska uudistuksen yksityiskohdista vallitsee varmasti erimielisyyksiä.

Oman lausuntonsa perjantaina julkistanut Lääkäriliitto totesi, että sote-uudistusta on vietävä valinnanvapauksineen eteenpäin samoin kuin maakuntauudistusta, mutta lakiehdotusta yksinkertaistaen ja selkeyttäen.

Lääkäriliiton mielestä ei pidä lakisääteisesti velvoittaa kaikkia sote-keskuksia sisällyttämään palveluvalikoimaansa esimerkiksi sisätautien, lastentautien, geriatrian ja silmätautien konsultaatioita ja vastaanottopalveluja, koska velvoite suosisi suuria yksityisiä palveluntuottajia, johtaisi tuotantoyksikköjen koon kasvuun ja keskittäisi palveluja väestökeskittymiin.

Myös asiakassetelijärjestelmän velvoittavuus saa Lääkäriliitolta tylyn tuomion: byrokraattinen ja vaikeasti ymmärrettävä ja voi pahimmillaan pirstoa erikoissairaanhoidon kokonaisuutta ja vaarantaa ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämistä. Sote-alan asiantuntijoiden ammattiliiton näkemys on selkeä ja hyvin perusteltu.

Lakiluonnoksen monimutkaisuuteen kiinnittää huomiota myös Kuopion kaupunki omassa lausunnossaan, jonka mukaan laki on maakunnan järjestämistehtävien tavoitteellisen toteuttamisen kannalta osin ristiriitainen. Kuopion mielestä lakiluonnokseen sisältyy merkittävä riski, että niin sanottu asiakkaiden luukuttaminen ja lähetekulttuuri jatkuu. Esimerkiksi työterveyshuolto pitäisi sisällyttää sote-keskusten palveluvalikoimaan.

Valinnanvapauslain pitäisi edetä eduskunnan käsittelyyn ensi kevään aikana. Noinkohan, voisi epäillä. Valinnanvapauslaki on herättänyt ja yhä herättää voimakkaita tunteita, kun yksityiset yritykset ovat hakeutuneet asemiin mitä moninaisimmin keinoin. Mehiläinen voitti Meri-Lapin sairaanhoitopiirin ulkoistuksen itselleen. Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä on jo Helsingissä sydänsairaala. HUS:n tytäryhtiö HYKSin Oy otti yhteistyökumppanikseen Mehiläisen, josta tuli myös sen omistaja. Siikalatvan kunnassa operoiva Mehiläinen yritti avata kunnan puolesta julkisen terveyskeskuksen Ouluun, mutta ministeriö julisti operaation laittomaksi.

Johtavilla poliitikoilla on edessään ankara vääntö heti loppiaisen jälkeen. Noihin aikoihin lausunnoista valmistuu lausuntoyhteenveto, josta lakiin on poimittava ne lausunnot, jotka tukevat sote-kustannusten kasvun hillitsemistä ja parantavat peruspalvelujen saatavuutta ja laatua. Sote-yritysten edun ajaminen ei kelpaa uudistuksen motiiviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.