Uudistus, joka ei kelpaa kenellekään

Nykyisen vaalijärjestelmän ongelmat tunnustetaan yleisesti kaikissa puolueissa. Pienissä, kuuden kansanedustajan vaalipiireissä äänikynnys nousee reilusti yli kymmeneen prosenttiin, kun taas Uudenmaan tapaisessa ylisuuressa vaalipiirissä se jää reilusti alle viiden prosentin.

Vuosikymmeniä jatkunut järjestelmä syrjii erityisesti pienten vaalipiirien pieniä puolueita, joiden ainoaksi mahdollisuudeksi ovat jääneet vaaliliitot toisten puolueiden kanssa. Joskus se on tuottanut pienille toivotun tuloksen, joskus taas edistänyt pelkästään isomman vaaliliittokumppanin menestystä.

Epäkohtien vuoksi vaalijärjestelmän uudistusta on vaadittu pitkään. Yhtenä vaihtoehtona on ollut pienten vaalipiirien yhdistäminen suuremmiksi kokonaisuuksiksi, jolloin äänikynnys madaltuisi luonnostaan.

Muun muassa varkautelainen kansanedustaja Kari Rajamäki (sd.) on puhunut voimallisesti entisen Itä-Suomen läänin kolmen maakunnan niputtamisesta yhteen. Ehdotus ei ole ottanut tulta, koska Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala ovat eriytyneet itsenäisiksi kokonaisuuksiksi. Pohjois-Karjalan eteläreunalta olevalla ehdokkaalla on hyvin vähän yhteistä puhuttavaa Pohjois-Savon pohjoispitäjissä asuvien aateveljiensä tai -sisartensa kanssa.

Nykyinen hallitus tarjoaa omana vaihtoehtonaan mallia, jossa nykyinen vaalipiirijako säilytettäisiin entisellään, mutta jossa pienten puolueitten osaa helpotettaisiin valtakunnallisten tasauspaikkojen avulla. Puoluekentän sirpaloitumisen estämiseksi hallitus esittää myös kolmen prosentin valtakunnallista äänikynnystä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on pantu viime päivinä paljon haltijaksi, ja näin myös vaalilakiuudistuksessa. Valiokunnan loppurutistuksessa koettiin yllätys, kun hallituspuolueitten kansanedustajista ruotsalaiset ja yksi kokoomuslainen asettuivat hallituksen esitystä vastaan.

Vastoin oikeusministeri Tuija Braxin toiveita äänikynnys pudotettiin kolmesta kahteen prosenttiin ja tuomittiin samalla koko esitys turhan monimutkaiseksi ja vaikeaselkoiseksi. Sitähän se on myös on. Tasauspaikkojen laskentatapa on niin kimurantti, että vaalitulosta ei saada valmiiksi yhden illan aikana. Nykypäivän reaalimaailmassa se on uskomaton juttu ja vielä maassa, joka kerskuu olevansa tietotekniikan eturintamaa.

Hallitus ei aio antaa periksi perustuslakivaliokunnalle, vaan aikoo runnoa alkuperäisen esityksensä läpi eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Hyvällä syyllä voi kysyä, onko siinä mitään mieltä, kun vaalikausi vetelee jo viimeisiään. Miksi mennä ojasta allikkoon, kun tiedetään myös se, että toistaiseksi suurin oppositiopuolue SDP on hallituksen mallia vastaan. Turha on toteuttaa uudistusta, joka sellaisenaan ei kelpaa suurille eikä pienille puolueille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Somen oppiaika

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.