Uudistustyötä muutenkin kuin talouden ehdoilla

Jalkapallon MM-kisat ovat ohitse. Kuukauden mittaisessa urakassa nähtiin draamaa ja odottamattomia käänteitä, mutta yksi asia on kiistaton. Brasilian vuoden 2014 kilpailujen paras joukkue eli Saksa voitti olkoonkin, että loppuottelussa Argentiina taipui vasta jatkoajalla.

Saksa joutui jatkoajalle myös pudotuspeleissä niinkin eksoottista jalkapallomaata kuin Algeriaa vastaan, mutta joukkueen laajuus vaihtopenkkiä myöten kävi selväksi ratkaisuvaiheissa.

Kisat olivat järjestäjämaalle katastrofi. Kahden viimeisen ottelun maaliero oli 1 -10 -tappiollinen. Joukkue olisi ansainnut tippua kisoista jo aiemmassa vaiheessa. Esitys oli malliesimerkki siitä, kuinka joukkue luhistuu kykyihinsä nähden ylimitoitettuihin odotuksiin.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff arvioi, että maan menestyksellä kotiturnauksessa ei ole vaikutusta lokakuussa järjestäviin presidentinvaaleihin, koska ”Brasiliassa on perinne, jonka mukaan jalkapalloa ei sotketa politiikkaan”. Urheilu ja politiikka pitäisi tietysti pitää erossa toisistaan, mutta käytännössä se ei niin ole. Valitettavasti.

Brasiliassa on arvosteltu jalkapallon MM-kisojen ja kahden vuoden kuluttua järjestettyjen olympiakisojen järjestämistä. Maassa on samanaikaisesti vaikeita yhteiskunnallisia ongelmia. Nyt kun menestystä ei tullut, kisoihin kohdistuva jälkikritiikki voi yllättää.

Kauas on urheilussa tultu niistä päivistä, kun juoksijalegenda Paavo Nurmi julistettiin ammattilaiseksi ja edustuskelvottomaksi ennen Los Angelesin olympialaisia vuonna 1932. Urheilijatähdet, nykyajan gladiaattorit, ansaitsevat tähtitieteellisiä summia. Suomalaisista esimerkeistä käyvät formulakuljettaja Kimi Räikkönen ja parhaat NHL-pelaajat. Olympialaisissa ei ole formuloita, mutta olympialaisten jääkiekko ei ole mitään ilman NHL-pelaajia.

Urheilun ja talouden erittäin vahva sidos näkyy, kuinka urheilutapahtumia järjestetään suurilla tai voimakkaasti vahvistuvilla talousalueilla.

Brasiliassa pelataan MM-jalkapalloa, kisataan kesäolympialaissa ja ajetaan formulaa. Seuraava jalkapallon MM-isäntä Venäjä järjesti juuri talviolympialaiset ja saa syksyllä samoihin maisemiin ensimmäisen F1-kisan. Kiinalla, Japanilla ja Yhdysvalloilla on omat spektaakkelinsa.

Upporikkaat Persianlahden pikkuvaltiot ovat vuorossa seuraavana. Rahan tekemisen taitava Bernie Ecclestone on vienyt autourheilun kuninkuusluokan Abu Dhabiin.

Jalkapallon vuoden 2022 kisat on myönnetty Qatarille - alle miljoonan asukkaan valtiolle ilman jalkapallokulttuuria. Qatarin kisojen yllä on leijunut skandaalin käry. Julkisuudessa on epäilty, että järjestelymisvastuu ostettiin. Tapahtumapaikkojen rakentajien työskentelyolosuhteista on vähintään ristiriitaista tietoa.

Suuret tapahtumat ovat paisuneet kokonaisuuksiksi, joiden järjestäminen ei onnistu ilman taloudellista selkänojaa. Kun talous on nykyisellä tavalla määräävässä asemassa, ulkourheilulliset seikat saavat helposti liian suuren vallan. Se johtaa epäterveisiin ilmiöihin itse asian eli urheilun kustannuksella.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Luotettavien onnellisten maa

Sankarin viitta sylissä

Brexit-sotku peittää alleen tärkeää EU-politiikkaa

Mosambikin katastrofi tarkentuu hitaasti

Uusi mahdollisuus eläinlaille

Turvallisuusympäristön muutos yllättää jatkuvasti

Varusmiesten päiväraha on jäänyt jälkeen

Jätevesiasetusmummo

Asema ja varallisuus hyvinvointivaltiossa

Silmät on siniset

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.