Uusi aselaki ei ole tarpeeksi

Kauhajoen tutkintalautakunnan raportti ei sisällä yllätyksiä. Sellainen ei ole edes tieto, että 22-vuotias ampuja oli yrittänyt saada apua mielenterveysongelmiinsa jo 13-vuotiaasta saakka. Mies oli mielialalääkityksessä vuosia, vaikkei ollut koskaan tavannut lääkäriä, joka hänelle reseptit kirjoitti.

Yllättävää sen sijaan on, että sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran mielestä Kauhajoella kymmenen ihmistä teloittaneen, mielenterveysongelmista kärsineen ja hoitoa oma-aloitteisesti hakeneen nuoren saama hoito oli asianmukaista.

Valviran tulkinnan mukaan asiat olivat kunnossa. Normisuoritus siis? Miten ihmeessä Valvira voi antaa hoidolle tuollaisen arvosanan, vaikka kiistatta on osoitettavissa, että nuori ihminen ei ole saanut tarvitsemaansa ja pyytämäänsä hoitoa.

Erityisesti huomio kiinnittyy siihen, että mielenterveyshoitaja oli arvioinut nuorukaisen hoitomyönteiseksi. Yleensähän oma suhtautuminen hoitoon on toipumisen kannalta lupaava asia. Tässä tapauksessa hoitomyönteisyyttä kannustettiin sillä, ettei apua pyytänyttä nuorukaista vaivattu turhalla lääkärikäynnillä. Ei muuta kuin mielialalääkkeet kouraan ja menoksi.

Hoitojärjestelmässä on jotain pielessä, kun lääkäri antaa mömmöt edes tapaamatta potilasta. Psyyken lääkitys auttaa varmasti joissakin tapauksissa ja on siksi perusteltavissa oleva hoitomuoto, mutta sillä ei hoideta mielenterveyden häiriön syitä eikä sillä paranneta potilasta.

Lautakunnan toimenpidesuosituksista eniten huomiota saa ehdotus aselain tiukentamisesta. Lautakunta suosittaa tehokkaiden käsiaseiden keräämistä pois siten, että laillisen aseen luovuttavalle maksettaisiin jonkinlainen korvaus.

Lautakunta haluaisi myös tehdä luvattomien aseiden poisluovuttamisesta houkuttelevampaa sekä nostaa ampuma-aseiden ikärajaa 20 vuoteen. Lautakunta esittää vielä, että luvista pitäisi tehdä määräaikaisia.

Raportissa ehdotetaan oppilaille tarkoitettuja verkkofoorumeja, psykososiaalisen tuen koordinoimista, viranomaisten yhteistyön lisäämistä, koulujen pelastussuunnitelmien päivittämistä ja kriisiohjeiden jakamista oppilaille ja henkilökunnalle.

Hyviä ehdotuksia kaikki. Jos niistä vielä jokunen toteutuisikin.

Suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsevasta asenteesta kertoo se, että voimakas keskustelu on virinnyt vain aselaista. Sen sijaan lautakunnan ehdotukset mielenterveyshoidon ja oppilasterveydenhuollon kehittämiseksi saavat vähemmän huomiota tiedotusvälineissä ja viranomaisten sekä poliitikkojen puheissa. Painotus on ollut havaittavissa Jokelan koulusurmista saakka.

Aselakia pitää toki tiukentaa ja valistusta sekä ohjausta lisätä. Lakimuutoksen vaikutukset ovat luultavasti nopeita. Mutta pysyvämpiä ja tehokkaampia tuloksia on saavutettavissa satsaamalla ennaltaehkäisyyn.

Mielenterveyden palveluihin ja hoitoon on kiinnitettävä vakavaa huomiota. Yhteiskunnalla ei ole varaa pihistellä psykiatrisessa hoidossa, psykologipalveluissa tai sairaalahoidon järjestämisessä. Sama koskee koulujen mielenterveyspalveluita.

Eikä kysymys ole pelkästään mielenterveyspalveluista. On huolehdittava, että kouluissa ja päiväkodeissa on tarvittava henkilökunta ja palvelut.

Jotkut kuntapäättäjät väittävät, ettei esimerkiksi luokkakoolla ole vaikutusta. Väite on puppua. Sen voi todistaa vääräksi jokainen, joka työskentelee koulussa tai päiväkodissa.

Olisi suotavaa, että kunnat etsisivät karsittavansa kokonaan muualta kuin mielenterveyspalveluista, kouluista ja päiväkodeista. Muuten maksettavaksi lankeava lasku uhkaa käydä liian kalliiksi. En tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö myös kouluissa ja päiväkodeissa kyettäisi säästötalkoisiin.

P.S. Savon Sanomat lupasi Kauhajoen jälkeen seurata, miten viranomaiset ja poliitikot täyttävät antamansa lupaukset. Arvosana on 7- siksi, että vähiten on tehty ennaltaehkäiseviä päätöksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.