Uusi energiayhtiö kokoaa hienosti savolaisvoimia

Vielä ei pidä nuolaista, sillä uudesta savolaisesta energiayhtiöstä on vasta aiesopimus. Jos kaikki 20 Savon Energiaholdingin omistajakuntaa sen hyväksyvät, Kuopion Energia siirtyy Savon Energiaholdingin omistukseen ensi vuoden aikana. Nyt holdingyhtiö omistaa kokonaan Savon Voima-konsernin.

Keskiviikkoinen uutinen on sinänsä odotettu, sillä Kuopion kaupungin omistus Savon Energiaholdingista on ennättänyt nousta jo lähelle 20 prosenttia kuntaliitosten seurauksena.

Haasteelliseksi sopimuksen etenemisen tekee se, että jokaisen omistajakunnan valtuuston on hyväksyttävä sopimus sellaisenaan. Toisin sanoen omistajakuntien on oltava yksimielisiä. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, kunnissa on luvassa hyvin värikästä keskustelua, salaliittoteorioita, monenlaisia pelkoja, joten lopputulos ei todellakaan ole kirkossa kuulutettu.

Vuosien varrella pohjoissavolaisten yhtiöiden yhdistämistä on yritetty monta kertaa. Maaliinpääsy on estynyt milloin mistäkin syystä. Yksi syy on ollut epäluulo siitä, miten käy siirtohintojen. Pelko on ollut, että nykyisen Kuopion Sähköverkko Oy:n siirtohinnat pomppaisivat reippaasti ylös eli kohti tasoa, jolla Savon Voima Verkko Oy:n hinnat ovat. Aiesopimukseen piirretyn mallin mukaan siirtoyhtiöt säilyvät itsenäisinä konsernin tytäryhtiöinä, joten maakunnallisen energiayhtiön synnytyksestä ei seuraa painetta nostaa siirtohintoja.

Aikaisempien yhdistymiskaavailujen yhteydessä on arveltu yhtiöiden yhdistymisen madaltavan kynnystä verkkoliiketoiminnan myyntiin maakunnasta ulos ja jopa ulkomaille asti kuten joidenkin verkkoyhtiöiden kohdalla on käynyt. Sellainen on aiesopimuksessa estetty.

Joulukuussa tulee kuluneeksi viisi vuotta edellisen yhdistymisyrityksen epäonnistumisesta. Sulautumisselvitys ei silloin edennyt valtuustojen päätettäväksi, koska Kuopion kaupunki yhtiöitti koko energiakonserninsa ja operaatiossa konserni velkaantui kaupungin suuntaan. Aika ei ehkä muutoinkaan ollut vielä kypsä järjestelylle. Nyt Kuopio saa 40 prosentin omistusosuuden. Luvun taustalla on neljä erillistä arvostusperustetta.

Nyt tehdyn aiesopimuksen mukaan Savon Energiaholding maksaa pois Kuopion Energian aikanaan ottamat yhtiöittämislainat, jotka ovat tuottaneet korkoa Kuopiolle lähes kuusi prosenttia vuodessa. 121 miljoonan euron lainapotin maksu Kuopiolle on ainoa raha, joka järjestelyssä liikkuu.

Elron Oy:n laskeman synergia-analyysin mukaan kokonaisuus mahdollistaa 6,5 miljoonan euron vuotuiset hyödyt viiden vuoden aikana. Yhdistymishyötyjä irtoaa hallinnosta, hankinnoista, tietotekniikasta, lämpöliiketoiminnasta, tuotannosta ja sähkön siirrosta. Yhdistymiseen ei näyttäisi liittyvän henkilöstön vähentämisiä, sillä eläkkeelle jää noin 50 ihmistä lähimpien neljän vuoden aikana.

Näyttää, että syntymässä on yhtiö, joka kokoaa energia-alan osaamista hienosti saman katon alle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.