Uusi komento alkaa

Korkein oikeus (KKO) antoi merkittävän ennakkoratkaisun tiistaina. Ylin tuomioistuin katsoo, että yksityisellä pysäköintiyhtiöllä Oy ParkCom Ab:lla oli oikeus periä valvontamaksu kiinteistöyhtiön pihamaalla tapahtuneesta virheellisestä pysäköinnistä. Maksu perittiin auton kuljettajana toimineelta helsinkiläiseltä mieheltä. Samalla KKO kumosi Vantaan käräjäoikeuden ja Helsingin hovioikeuden ratkaisut. Ne olivat aikaisemmin hylänneet ParkComin kanteen.

Käytännössä KKO:n päätös tarkoittaa, että ParkComin tapaisilla yksityisillä pysäköinninvalvontayrityksillä on jatkossa oikeus määrätä parkkisakko tai nykytermiä käyttäen valvontamaksu esimerkiksi taloyhtiön tai liikeyrityksen alueella väärin pysäköidyn auton kuljettajalle.

Mielenkiintoista on, että KKO:n ratkaisu ajoittui lähes samaan ajankohtaan kuin oikeusministeriön (OM) pysäköinninlain uudistamista pohtineen työryhmän esityksen julkistaminen. Siinäkin näytetään vihreää yksityisille pysäköinninvalvontayrityksille. KKO:n ennakkoratkaisu ja OM:n esitys ovat periaatteessa samassa linjassa. Tämä merkitsee sitä, että yksityisillä parkkipaikoilla alkaa uusi komento.

KKO pohti ennakkoratkaisuaan pitkään ja äänesti ratkaisusta. Tulevaisuudessa merkitystä on muun muassa sillä, kuinka selkeästi pysäköintikiellosta yksityisillä alueilla on ilmoitettu. Varmaa on lisäksi, että valvontamaksut poikivat oikaisuvaatimuksia.

Oikeusministeriön työryhmän esitys parkkisakkouudistuksineen ja rengaslukkoineen yhdessä KKO:n tuoreen ennakkoratkaisun kanssa osoittavat, että lainsäätäjä ja tuomioistuinlaitos ovat koventamassa otteitaan. Jämerämmät keinot ovatkin tarpeen, sillä pysäköinnissä tuntuu vallitsevan paikoitellen viidakon laki.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.