Uusi palkanlisä

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) esittää, että työsuhdematkaliput otettaisiin osaksi valtakunnallisia työehtosopimuksia jo seuraavalla sopimuskierroksella eli vuonna 2009. Työsuhdematkalippu olisi maksukortti, joka kelpaisi busseissa, junissa, metroissa ja takseissa. Sillä korvattaisiin osa palkankorotuksista.

Ainakin Vanhasen perustelut esitykselleen ovat hyviä ja kannatettavia. Työsuhdematkaliput kehittäisivät joukkoliikennettä ja näin vähentäisivät liikenteen kasvihuonepäästöjä.

Kokonaan toinen asia on, haluavatko ihmiset palkankorotuksensa eurojen sijasta matkalippuna. Edellinen hallitus jo toteutti uudistuksen, jossa työnantajilla on mahdollisuus antaa työsuhdematkalippuja. Niiden suosio on kuitenkin jäänyt kovin vähäiseksi.

Vanhasen mukaan tämä johtuu siitä, että työsuhdematkaliput ovat nykyisin 75-prosenttisesti verotettavaa tuloa. Kulkeeko pääministeri ajatus niin, että hänen esittämässään uudistuksessa matkalippuna maksettava palkanlisä olisi kokonaan verotonta?

Eräs Vanhasen esitykseen liittyvä suuri ongelma on, että työsuhdematkalipun hyöty jakautuisi alueellisesti kovin epätasaisesti. Haja-asutusalueilla hyöty olisi paljon pienempi kuin suurissa kaupungeissa, joissa joukkoliikenne kysynnän vuoksi toimii hyvin.

On myös pakko muistuttaa, että Vanhanen itse on varoitellut viime syksyn kokemusten perusteella puolueita pysymään erossa työmarkkinaneuvotteluista. Nyt hän itse käyttäytyy juuri päinvastoin. Melko rohkeaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.