Uusi palkanlisä

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) esittää, että työsuhdematkaliput otettaisiin osaksi valtakunnallisia työehtosopimuksia jo seuraavalla sopimuskierroksella eli vuonna 2009. Työsuhdematkalippu olisi maksukortti, joka kelpaisi busseissa, junissa, metroissa ja takseissa. Sillä korvattaisiin osa palkankorotuksista.

Ainakin Vanhasen perustelut esitykselleen ovat hyviä ja kannatettavia. Työsuhdematkaliput kehittäisivät joukkoliikennettä ja näin vähentäisivät liikenteen kasvihuonepäästöjä.

Kokonaan toinen asia on, haluavatko ihmiset palkankorotuksensa eurojen sijasta matkalippuna. Edellinen hallitus jo toteutti uudistuksen, jossa työnantajilla on mahdollisuus antaa työsuhdematkalippuja. Niiden suosio on kuitenkin jäänyt kovin vähäiseksi.

Vanhasen mukaan tämä johtuu siitä, että työsuhdematkaliput ovat nykyisin 75-prosenttisesti verotettavaa tuloa. Kulkeeko pääministeri ajatus niin, että hänen esittämässään uudistuksessa matkalippuna maksettava palkanlisä olisi kokonaan verotonta?

Eräs Vanhasen esitykseen liittyvä suuri ongelma on, että työsuhdematkalipun hyöty jakautuisi alueellisesti kovin epätasaisesti. Haja-asutusalueilla hyöty olisi paljon pienempi kuin suurissa kaupungeissa, joissa joukkoliikenne kysynnän vuoksi toimii hyvin.

On myös pakko muistuttaa, että Vanhanen itse on varoitellut viime syksyn kokemusten perusteella puolueita pysymään erossa työmarkkinaneuvotteluista. Nyt hän itse käyttäytyy juuri päinvastoin. Melko rohkeaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.