Uusi presidentti korosti talouskasvua ja eheyttä

Uudeksi tasavallan presidentiksi helmikuun 5. päivänä valittu Sauli Niinistö vetäytyi julkisuudesta heti vaalien jälkeen. Niinistö ei antanut haastatteluita tai lausuntoja. Siksipä hänen virkaanastujaispuhettaan odotettiin mielenkiinnolla, jopa jännityksellä. Mitä uusi presidentti lupaa kansakunnalle?

Puhe oli Niinistön näköinen painotuksia, sanajärjestyksiä ja äänensävyjä myöten. Presidentin puhetta valmistelemassa on varmasti ollut useitakin ihmisiä, mutta viimeisen silauksen sille epäilemättä on antanut Niinistö itse.

Talousmies Niinistölle esimerkiksi sopi hyvin, että Tarja Haloselle lausuttujen kiitosten jälkeen hän ensimmäiseksi ryhtyi erittelemään taloutta, erityisesti talouden merkitystä hyvinvointiyhteiskunnalle ja yhteiskunnan eheydelle.

Samaan kappaleeseen Niinistö sai mahtumaan varoituksen velkaantumisen jatkamisesta ja kehotuksen eheyden säilyttämiseen. Presidentti on hänen mielestään sekä talouden että eheyden toimija .

Uusi presidentti korosti talouskasvun merkitystä. Hän lupasi olla suunnitelmallisesti edistämässä suomalaisen osaamisen ja työn menestystä maailmalla . Tätä lupausta suomalainen elinkeinoelämä varmasti kuunteli tarkkaavaisesti. Presidentti Halosta on arvosteltu, että hänen agendallaan nämä asiat eivät nousseet tarpeeksi korkealle.

Odotettua oli, että Niinistö puheessaan otti esille nuorten syrjäytymisen. Se oli asia, josta hän vaalikampanjassaan puhui paljon. Niinistö toisti lupauksensa kutsua koolle asiantuntijoita pohtimaan ratkaisua ongelmaan. Presidentti muisti myös syrjäseutuja. Ihminen voi asua syrjässä, mutta hän ei saa olla syrjässä elämästä. Tulevissa uudistuksissa palvelujen turvaaminen syrjäseuduilla on keskeinen kysymys.

Torstaina voimaan tulleiden perustuslain muutostenkin jälkeen presidentti edelleen on ulkopolitiikan johtaja. Ulkopolitiikasta Niinistö kuitenkin puhui melko vähän. Hän sanoi, että ennustettavuutta ja vakautta tuovalla jatkuvuudella on ulkopolitiikassa sijansa, mutta maailman muutoksessa on tärkeää kuitenkin pitää katse tulevaisuudessa.

Suomen naapurimaat tulivat normaaliin tapaan puheessa käsitellyiksi, samoin suhteet Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

Minkäänlaista turvallisuuspoliittista linjausta Niinistöltä ei virkaanastujaispuheessa irronnut. Hän tyytyi viittaamaan syksyllä eduskunnalle annettavaan selontekoon, jossa turvallisuus- ja puolustuspolitiikan peruslinjaukset tehdään. Samassa yhteydessä käsitellään myös puolustusvoimien uudistusta.

Niinistö muisti presidentti Mauno Koiviston ohjeen eikä tyhjentänyt koko pajatsoa yhdellä kerralla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.