Uusi systeemi toimii

Suomalaisissa alioikeuksissa on mielenkiintoinen uusi suuntaus. Juttuja käsitellään entistä enemmän kirjallisesti, ilman että asiassa järjestetään pääkäsittelyä (SS 3.5.). Viime vuonna joka kolmannen oikeusjutun ratkaisi tuomari yksin työhuoneessaan. Kiintoisaa on havaita myös alueelliset erot: esimerkiksi Nurmeksen käräjäoikeudessa selkeästi yli puolet jutuista päätyi kirjalliseen menettelyyn, kun taas Helsingissä vastaava prosenttiluku oli 15.

Kirjallinen käsittely on mahdollista, jos syytetty on tunnustanut teon ja suostunut kirjalliseen menettelyyn. Siinä tuomari ratkaisee jutun yksin ilman lautamiehiä. Näyttää siltä, että uusi käytäntö on toimiva. Ainakin maallikon näkökulmasta uusi systeemi on hyvä. Jutturuuhkia pystytään purkamaan näin nopeammin ja prosessi tulee eri osapuolille edullisemmaksi muun muassa siksi, ettei asianajajien apua tarvita siinä mittakaavassa kuin salissa tapahtuvassa käsittelyssä. Myös lautamiespalkkiot jäävät pois. Säästöä syntyy myös, kun syyttäjillä jää entistä enemmän aikaa vaativimpiin juttuihin.

Kirjallisen käsittelyn soisi lisääntyvän. Luonnollisesti kysymykseen tulevat vain juridisesti "selvät tapaukset", eli tuomio on ennakoitavissa tapahtuipa jutun käsittely oikeussalissa tai tuomarin virkahuoneessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.