Uusia sävyjä vihreään

Vihreitten puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg yllätti väkensä puoluevaltuuskunnan kokouksessa. Ilman ennakkovaroitusta hän kertoi jättävänsä paikkansa toukokuun puoluekokouksessa.

Yllätystä oli Cronbergin ilmoituksessa sen ajoitus. Sinällään on ollut selvää jo pitkään, että hänen päivänsä vihreitten johdossa ovat luetut.

Kevään puoluekokouksessa hän olisi joka tapauksessa menettänyt paikkansa, koska puheenjohtajuudesta järjestetään jäsenäänestys. Siinä pohjoiskarjalainen Cronberg olisi ollut heikoilla vihreitten vahvojen eteläisten kannatusalueiden ehdokkaita vastaan.

Työministerinä Cronberg on ollut pääministeri Matti Vanhasen mieleinen ministeri: asiallinen, lojaali, omaa asemaansa korostamaton. Kauppa- ja teollisuusministeriön ja työministeriön sulautus toteutettiin ilman suurta dramatiikkaa, vaikka Cronberg jäi ministeriössä kakkoseksi. Aluehallinnon uudistuksessa turvattiin kuitenkin vihreille heille tärkeitten ympäristökeskusten asemat. Atomivoimasta ei ole tullut kiistaa, kun uusia lupahakemuksia alkaa tulla vasta ensivuonna.

Lumien sulettua ja uuden kevään koittaessa Suomen poliittisen vihreän sävyn määrittelee Tarja Cronbergin sijasta helsinkiläinen Anni Sinnemäki. Tämä on ollut päivänselvää koko Cronbergin johtajakauden ajan. Sinnemäki ottanee tavan mukaan myös hallituksessa edeltäjänsä paikan. Vihreän sävyjen sijasta vaihtuu myös ministerin tyyli, tapa toimia.

Cronberg sanoo olevansa kiinnostunut Suomen EU-komissaarin tehtävistä. Olli Rehn on hoitanut työnsä Brysselissä niin hyvin, että hallituksen pääpuolueet tuskin julistavat paikkaa avoimeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.