Uusia sävyjä vihreään

Vihreitten puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg yllätti väkensä puoluevaltuuskunnan kokouksessa. Ilman ennakkovaroitusta hän kertoi jättävänsä paikkansa toukokuun puoluekokouksessa.

Yllätystä oli Cronbergin ilmoituksessa sen ajoitus. Sinällään on ollut selvää jo pitkään, että hänen päivänsä vihreitten johdossa ovat luetut.

Kevään puoluekokouksessa hän olisi joka tapauksessa menettänyt paikkansa, koska puheenjohtajuudesta järjestetään jäsenäänestys. Siinä pohjoiskarjalainen Cronberg olisi ollut heikoilla vihreitten vahvojen eteläisten kannatusalueiden ehdokkaita vastaan.

Työministerinä Cronberg on ollut pääministeri Matti Vanhasen mieleinen ministeri: asiallinen, lojaali, omaa asemaansa korostamaton. Kauppa- ja teollisuusministeriön ja työministeriön sulautus toteutettiin ilman suurta dramatiikkaa, vaikka Cronberg jäi ministeriössä kakkoseksi. Aluehallinnon uudistuksessa turvattiin kuitenkin vihreille heille tärkeitten ympäristökeskusten asemat. Atomivoimasta ei ole tullut kiistaa, kun uusia lupahakemuksia alkaa tulla vasta ensivuonna.

Lumien sulettua ja uuden kevään koittaessa Suomen poliittisen vihreän sävyn määrittelee Tarja Cronbergin sijasta helsinkiläinen Anni Sinnemäki. Tämä on ollut päivänselvää koko Cronbergin johtajakauden ajan. Sinnemäki ottanee tavan mukaan myös hallituksessa edeltäjänsä paikan. Vihreän sävyjen sijasta vaihtuu myös ministerin tyyli, tapa toimia.

Cronberg sanoo olevansa kiinnostunut Suomen EU-komissaarin tehtävistä. Olli Rehn on hoitanut työnsä Brysselissä niin hyvin, että hallituksen pääpuolueet tuskin julistavat paikkaa avoimeksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.