Uuteen hakemukseen periaatteelliset kannat

Fukushiman ydinvoimalan ongelmat maanjäristyksen ja tsunamin runtelemassa Japanissa ovat nostaneet ydinvoiman keskeiseksi teemaksi Suomen vaalikeskustelussa. Yksikään puolue ei silti ole vakavissaan vaatinut, että päättymässä olevalla vaalikaudella myönnetyt kaksi periaatelupaa uusien reaktoreiden rakentamiseen pitäisi perua. Vihreät tosin haluavat, että reaktoreiden rakennuslupien myöntäminen siirrettäisiin hallitukselta eduskunnalle, mutta näin tuskin tehdään.

Mitä äänestäjien sitten pitäisi ennen eduskuntavaaleja tietää puolueiden tai yksittäisten kansanedustajien ydinvoimakannoista?

On todennäköistä, että kuluvalla vaalikaudella ilman omaa periaatelupaa jäänyt Fortum jättää hallituksella uuden hakemuksen seuraavalla vaalikaudella. Kyse olisi nykyisten Loviisan reaktoreiden korvaamisesta. Kahden reaktorin toimiluvat päättyvät vuonna 2027 ja 2030.

Vihreät asettivat lauantaina uuden periaateluvan myöntämisen kynnyskysymykseksi lähtemiselleen seuraavaan hallitukseen. Puheenjohtaja Anni Sinnemäki sanoi vihreiden puoluehallituksen kokouksessa lauantaina, että puolue ei lähde hallitukseen, joka on valmis "edes epävarmasti" rakentamaan uutta ydinvoimaa.

Ehto on tiukka. Näillä näkymin yhtä ehdoton kanta mahdolliseen Fortumin lupahakemukseen on vain vasemmistoliitolla. Kaksistaan vihreät ja vasemmistoliitto eivät vaalien jälkeen kykene hallitusta muodostamaan.

Todennäköistä on, että yksikään suurista puolueista ei halua uuteen hallitusohjelmaan kirjauksia suhtautumisesta ydinvoiman lisärakentamiseen. Keskustan, kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten puheenjohtajat ovat korostaneet, että asiaan otetaan kantaa, jos Fortum lupahakemuksensa jättää. Eräät kokoomuksen ja SDP:n kansanedustajat tosin ovat ennen Japanin katastrofia vaatineet, että lupa Fortumille pitää myöntää.

Hallitusohjelmat ovat nykyisin kymmeniä sivuja pitkiä poliittisia sopimuksia. Hallitusohjelmat sovittelevat mukaan lähteneiden puolueiden kantoja. Niissä on sovittu lukuisista vaalikaudella eteen tulevista asioista, usein hyvin yksityiskohtaisesti. Hallitusohjelmissa otetaan kantaa moniin sellaisiinkin asioihin, jotka useimmista äänestäjistä tuntuvat varsin pieniltä.

Kukaan tuskin kiistää, etteikö ydinvoiman lisärakentaminen olisi poliittisesti ja periaatteellisesti tärkeä asia. Se on syy, minkä vuoksi periaateluvat uusien reaktoreiden rakentamiseen käsitellään hallituksessa ja minkä vuoksi lopullisen ratkaisun tekee eduskunta. Sen vuoksi äänestäjien on hyvä tietää, miten puolueet periaatteellisesti tärkeässä asiassa aikovat menetellä. Puolueiden ja yksittäisten ehdokkaiden pitäisi kertoa näkemyksensä ennen vaaleja.

Jos näin menetellään, on asiasta yksinkertaista sopia myös hallitusneuvotteluissa, niin kuin vihreät vaativat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.