Uutinen, joka liikautti

Pieksämäki saa Ideaparkin." Näin uutisoitiin Joonatanin päivänä. Sitten kaupunginvaltuusto hyväksyi maakaupan, joka mahdollistaa jättimäisen kauppakeskuksen rakentamisen.

Aluksi puhuttiin kuuden hehtaarin kauppakeskuksesta ja 600 työpaikasta. Muutaman päivän sisällä luvut olivat kolmetoista hehtaaria ja yli tuhat työpaikkaa.

Innokkaimmat alkoivat jo mielessään rakennella hotellia, kylpylää ja muita uusia liiketiloja sekä asuntoja. Jos kaikki esitetyt ajatukset realisoituisivat olisi Pieksämäen nimi kohta Las Beathillas.

Onnitteluja sateli, mutta toisenlaisiakin äänenpainoja alkoi heti ilmestyä. Kuopiossa, Savonlinnassa ja Varkaudessa alettiin keskustella sijainnin valinnasta. Miksi ei meille?

Kaikkein katkerimpaan sävyyn ovat tuntojaan vuodattaneet mikkeliläiset. Siellä koettiin ratkaisu aidosti menetykseksi ja vaadittiin kaupungin johtoa tilille asiasta. Taisi pilkahtaa esiin se perisavolainen kateus.

Lännessä uskoin tuumattavan, että "pannahan kohta paremmaks", vaan ei tuumattu sielläkään niin. No, ratkaisullehan löytyy tietysti perusteet. Jos itäiseen Suomeen rakennetaan kauppakeskus, jonka tarkoitus on palvella maksimaalista asiakasmäärää reilun 150 kilometrin säteellä, parhaan sijainnin saa selville kartalla ja harpilla ja liikenneyhteyksiä tutkailemalla.

Liiketoiminnan kannattavuuden edellytyksiäkin on alettu epäillä. Konsulteista en tiedä, mutta kilpailijat ovat ilmeisesti huomanneet asian, joka on jäänyt ympäristövaikutuksista huolestuneilta havaitsematta.

Eihän tämän luokan kauppakeskus suinkaan kilpaile lähimaakuntien päivittäistavarakaupan ja pikkupuotien kanssa. Kisaa käydään risteilyvarustamojen, Tallinnan-matkojen järjestäjien, pohjalaisen kyläkaupan ja venäläisturisteille palveluja tarjoavien kanssa.

Jos liikennevirrat näiltä sektoreilta kääntyvät osinkin rautateiden risteyskaupunkiin, saavat laskelmat ympäristövaikutuksistakin aivan uuden näkökulman.

Vaikutukset paikkakunnan talouteen alkoivat heti. Viikossa myytiin käytännössä kaikki myynnissä olleet yksiöt ja kaksiot.

Hinnoista ei tingitty, turhia yksityiskohtia ei kyselty ja moni ostaja ei edes käynyt paikalla ostokohdetta arvioimassa. Taisi tulla paikkakunnan asuntomyynnin ennätys.

Meneillään olevat pari kerrostalohanketta on päätetty jo kauan sitten. Ei ole vaikea arvata, että niissäkään ei enää suurempia myyntiponnisteluja tarvita.

Paikkakunnan yrittäjien mielissä tilanne on kaksijakoinen. Lisääntyvä ihmisvirta tuo toisaalta mahdollisuuksia, mutta lisääntyvä kilpailu niitä vie.

Vaihtoehdot ovat ilmeiset. On mietittävä ketä haluaa liiketoiminnallaan palvella. Riittääkö paikallinen asiakaskunta ja miten se pidetään vai palvellaanko muitakin vai tyystin heittäydytään vieraiden varaan. Tiedot Lempäälästä ovat lohduttavia - kauppa Ideaparkin katveessa on kasvanut.

Kuuluuhan tänne Pieksämäelle muutakin.

Superviikon lopuksi saimme nauttia Poleenissa Moskovan Novaja Operan nuorten tähtien loistokkaasta esityksestä. Täysi salillinen yleisöä oli haltioissaan ja esiintyjät tyytyväisiä. Jatkoa seuraa syksyllä.

Kirjoittaja on Vaalijalan kuntayhtymän kuntoutusylilääkäri Pieksämäeltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.